Hackers voorkomen dat Tesla naar verkeerde rijbaan stuurt

De zelfrijdende technologie in een Tesla is nog niet helemaal veilig in staat om zonder automobilist achter het stuur rond te rijden. Dat bewezen enkele hackers onlangs.

Tesla beweert dat hun Autopilot-systeem bijna in staat is om volledig zelfstandig te kunnen rijden. Elon Musk liet weten dat hij denkt dat zijn bedrijf de software hiervoor eind volgend jaar af heeft, maar dat het nog niet ingezet kan worden doordat overheden een stokje voor volledige autonomie steken. En dat is maar goed ook, want afgelopen weken roerden wat hackers van Tencent Keen Security Lab in de software en vonden toch wat fouten.

De hackers vonden bijvoorbeeld een simpel foutje in de camera die bij een specifiek beeld de ruitenwissers aanzette terwijl het niet regent. Niet bijster spannend, maar toen de heren (m/v) stickers op de weg plakte en hier overheen wilde rijden met de autopilot aan, besloot het systeem naar de andere weghelft te bewegen. Daar zou in theorie tegemoetkomend verkeer rijden. Wat de specifieke parameters van die stickers zijn, laat Tencent niet weten, maar er zit potentieel een behoorlijk gevaar in de bug in het systeem. Als laatste hackte de werknemers van het bedrijf de Autopilot zo dat autorijden echt een spelletje werd. De auto kon namelijk met een gamepad bestuurd worden, zelfs als de Autopilot uit stond.

Tesla heeft inmiddels de lekken in de software gedicht, waardoor mensen met gamepads ongevaarlijk zijn. Volgens de autobouwer zijn de andere bevindingen geen gevaar voor dagelijks gebruik. Toch bedankt Elon Musk het bedrijf via Twitter voor het gedane werk.