Benzineprijs vliegt omhoog in 2019

De afgelopen drie maanden steeg de benzineprijs enorm hard. Zo hard zelfs dat we kunnen spreken van de snelste prijsstijging in drie jaar. Alsof het nog niet pijnlijk genoeg is, lijkt het erop dat die stijging voorlopig nog wel even doorzet.

Autorijden is nooit goedkoop geweest. Veel partijen proberen een graantje mee te pikken van de rijdende melkkoe en de overheid doet nog het meest zijn best voor. Stijgende accijnzen op benzine en diesel, steeds hoger wordende wegenbelastingen en de BPM die alleen maar omhoog blijft gaan terwijl hij zou moeten dalen. Maar voor de verandering kunnen we de overheid niet aanwijzen als schuldige van de enorm gestegen brandstofprijzen, dat meldt BNR.

De adviesprijzen aan de pomp stegen in de afgelopen drie maanden met 18 cent tot €1,78 voor een litertje E5. Aan de hand hiervan onderzocht de nieuwszender het een en ander en kwam daarbij tot de conclusie dat de overheid wel zeker meeprofiteert van de hogere peutprijzen, maar dat ze niet de schuldige zijn. De vinger wijst deze keer naar schimmige zaakjes van oliekartel OPEC die hebben afgesproken om minder dode dinosaurussen uit de grond te trekken waardoor de prijs per vat ruwe olie omhoog gaat. En dat wordt netjes doorberekend aan de tankende klant.

De stijging van 10,6% is nog geen record, maar de prijzen liggen wel extreem hoog. In de afgelopen twintig jaar zijn de prijzen maar vier keer boven de €1,75 uitgekomen. Of we dit jaar records gaan breken is nog niet duidelijk, wat we wel weten is dat de benzineprijzen voorlopig nog niet uit de lift stappen.