V12 voorlopig veilig bij BMW

In een tijdperk waar overheden het liefst driecilinder-truttenschuddertjes ziet, laat BMW weten dat ze daar nog niet aan meedoen. De machtige V12 is nog een aantal jaar te vinden in de nieuwe 7 Serie.

De gigantische grille is niet het enige dat groot is aan de nieuwe BMW 7 Serie. Ook zijn motorisering is alles behalve klein te noemen met de M760Li die een zesliter biturbo V12 in het vooronder heeft liggen. En in een tijd waarin zelfs Lamborghini en Pagani denken aan alternatieven voor de machtige twaalfcilinder, houdt BMW voet bij stuk. Tenminste, als we Michael Bayer, hoofd aandrijflijn van de 7 Serie, mogen geloven.

"We will keep [the V12] for the rest of this generation at least, until 2023," vertelde Bayer aan TopGear.com. Alhoewel hij direct na dit statement toegaf dat het wel een flinke uitdaging zou worden. Maar voor de verkoop ervan hoeft BMW zich blijkbaar voorlopig geen zorgen te maken. De heren (m/v) die de V12-blokken in elkaar schroeven werken aan de lopende band.

Dat komt dan weer voornamelijk doordat de dikste 7 vooral populair is in het Midden Oosten en China. Van die laatste keken ze erg op bij BMW, want China heft belachelijk veel belasting op dikke motoren. Maar het blijkt dat als je daar gezien wordt in een 'mindere' 7 Serie met V8 of zesinlijn, dat je dan het lachertje van de klas bent, dus kopen ook de Chinezen gewoon de V12.

Maar niet alleen op het gebied van de V12 weet BMW goed waar het mee bezig is, ook op het gebied van de V8 laat het merk zien dat ze ook meedoen. De V8 werd namelijk ook niet langzaam afgeschreven en vervangen voor een even krachtige zesinlijn. In tegendeel zelfs. De achtpitter werd vernieuwd en in de nieuwe M850i geplaatst. Nu is hij ook weer te vinden in de 7 Serie. Dat doen ze niet zomaar, het schijnt namelijk dat Amerikanen nogal weg zijn van achtcilinders.