Dakar-rally verruilt Zuid-Amerika voor Midden-Oosten

Le Dakar - voorheen Parijs-Dakar - wisselt na 11 jaar opnieuw van continent. De duinen van Zuid-Amerika worden ingeruild voor de grote Saoedi-Arabische zandbak. De Franse organisatie heeft een vijfjarige deal met de petro-monarchie gesloten.

Het rallycircus reed sinds 2009 in Zuid-Amerika, nadat de Afrikaanse editie van 2008 wegens een terroristische dreiging afgeblazen werd. De Dakar reed in het zuidwestelijke deel van het continent, tussen Argentinië, Chili, Bolivia, Paraguay en Peru. De editie van 2019 werd exclusief in dit laatste land verreden, omdat met de andere landen geen overeenkomst werd getroffen.

Ondertussen heeft de karavaan de routes in Latijns-Amerika wel zo'n beetje verkend, en wordt het tijd voor wat anders: tussen 2020 en 2024 kiest organisator ASO voor Saoedi-Arabië. Om eerlijk te zijn is de motivatie eerder financieel: men kwam er in Zuid-Amerika economisch niet meer uit. De editie van 2020 start in januari in Riyadh, wat prettig is voor de regerend kampioen Nasser Al-Attiyah: hij woont in Qatar, om de hoek.

Voor wat betreft de vrouwen die deelnemen: deze zijn netjes bedekt met helm en raceoverall, dus in dat opzicht verwachten we geen problemen in het streng islamitische land. Bovendien mogen vrouwen er sinds kort zowaar een voertuig besturen, alleen hopen we wel dat deze boodschap is aangekomen bij toeschouwers in de meer afgelegen stukken zandbak. Je wilt per slot van rekening liever niet dat Laia Sanz door een boze moezelman met een paar flinke keien van haar motor wordt gekegeld, alleen omdat ze geen piemeltje heeft.

Het nieuws is nog niet officieel bekendgemaakt door de organisatie, maar we vernamen het gisteravond zelf op de openingsvond van de IAMS van Team Coronel. Daarnaast heeft Motorsport er vandaag ook een item over geschreven, waarin al-Attiyah geïnterviewd wordt. Zijn woorden: “The plan seems to be a 100 percent year in Saudi Arabia and then try to go to other countries like Oman, Jordan or Egypt.