Start-up maakt superbatterij met 1.000 km bereik

Batterijen zijn de limiterende factor in elektrische auto's, maar niet lang meer als het aan een Zwitserse start-up ligt. Deze beweert namelijk een accu te hebben die vier keer meer energiedichtheid heeft dan die van een Tesla Model 3.

Langere reizen maken of op vakantie gaan met een elektrische auto vergt flink wat planning vooraf. Door het gelimiteerde bereik van deze wagens moet de route van laadpunt naar laadpunt van te voren goed duidelijk zijn. Dit bereik is dan ook hetgeen waar veel autofabrikanten aan werken. Hetzij door het verbeteren van accu's, hetzij door te kijken naar alternatieve opties zoals waterstof. Voor nu lijkt het meest logische om de accutechnologie te verbeteren omdat daar veel te winnen valt. 

Het eerste bewijs hiervoor komt bij Zwitserse start-up Innolith vandaan. Het bedrijf claimt namelijk een batterij ontwikkeld te hebben die 1.000 Wh/kg aan opslagcapaciteit heeft. Dat is vier keer zoveel als de accu's in een Tesla Model 3. Die het moeten doen met 250 Wh/kg, al beweert Elon Musk dat dit op te rekken valt naar 330 Wh/kg.

Helaas heeft Innolith nog geen echte accu laten zien, dus blijft het nog even bij de claim. Alan Greenshields, CEO van Innolith, beweert dat ze het veel hogere laadvermogen behaalden door het oplosmiddel waarin de vloeibare elektrolyten zitten te vervangen door een anorganische stof die stabieler en minder ontvlambaar is. "Zo ben je af van én het brandgevaar en de meest reactieve componenten in het systeem, waardoor het makkelijker wordt een batterij te bouwen, waarin je veel energie kan verpakken zonder dat het ding onstabiel wordt," verklaart hij.

Innolith wil de technologie nu via een pilotprogramma eerst in Duitsland op de markt brengen. Dit gebeurt niet direct morgen, want de ontwikkeling en commercialisatie zal nog zeker drie tot vijf jaar in beslag nemen. Dat betekent dus eigenlijk dat Elon Musk nog drie jaar de tijd heeft om met een nog betere accu op de proppen te komen.