Rechter tegen SEC en Elon Musk: 'Jullie zoeken het maar uit'

Gisteren moesten de Amerikaanse beurswaakhond SEC en Elon Musk voor de rechter verschijnen. Hij vonniste over een tweet van de CEO van Tesla. Maar een echte uitspraak werd er niet gedaan...

Eerder dit jaar klom Elon Musk in zijn twitterfeed om te verkondigen dat Tesla dit jaar 500.000 auto's gaat produceren. Dat bleek achteraf niet helemaal waar, want Musk moest de tweet wat verduidelijken door te zeggen dat de autofabrikant eind dit jaar een maandelijkse productie behaalt waarmee een half miljoen auto's per jaar mogelijk moet zijn. De Securities and Exchange Commission (SEC) zag de kans schoon om Musk weer eens aan te pakken op een tweet en stapte naar de rechter. De beurswaakhond vond dat de tweet misleidend was en impact had op de koers van het Tesla-aandeel.

Gisteren moesten beide partijen voorkomen om de uitspraak te horen. Hierbij leek het er een beetje op dat rechter Nathan een beetje klaar is met het gesteggel tussen beide partijen. Hij gaf ze namelijk de opdracht om het lekker zelf uit te zoeken. Musk en de SEC krijgen twee weken de tijd om uit te zoeken wat de betekenis van Elons tweet was, en mogen hier dan mee terugkomen. 

Musk was erg te spreken over de uitspraak. Hij is van mening dat dit soort dingen sowieso opgelost moeten worden zonder tussenkomst van een rechter. "I have great respect for Judge Nathan, and I’m pleased with her decision today. The tweet in question was true, immaterial to shareholders, and in no way a violation of my agreement with the SEC. We have always felt that we should be able to work through any disagreements directly with the SEC, rather than prematurely rushing to court. Today, that is exactly what Judge Nathan instructed."