EU: 'BMW, Mercedes en VW hielden expres uitstoot hoog'

De Europese Commissie kan het hele dieselgate-schandaal niet loslaten. Nu beschuldigd het VW, Mercedes en BMW ervan dat ze moedwillig de uitstoot van auto's hoog heeft gehouden terwijl er moderne oplossingen voor waren.

Nadat dieselgate aan het licht kwam en er flink hoge boetes uitgedeeld zijn, zou je zeggen dat het klaar is. Maar niets is minder waar. De Europese Commissie houdt de Duitse autofabrikanten nog steeds in de gaten  en bedenkt nu dat deze zich schuldig hebben gemaakt aan het achterhouden van nieuwe technologie waardoor autoi's al veel eerder veel minder zouden uitstoten. De Europese Commissie claimt dat BMW, Mercedes en VW tussen 2006 en 2014 geheime afspraken hadden waarin stond dat ze actief nieuwe uitstootverminderende technologieën zouden tegenwerken.

De drie grote wereldspelers hadden hiermee als doel om het elkaar een stukje makkelijker te maken en zo zoveel mogelijk winst te pakken met de autoverkoop. Het is immers erg duur om nieuwe technologieën te ontwikkelen, testen en uiteindelijk in auto's te plaatsen. De dupe in dit hele verhaal zijn de kopers van de auto's. Deze zijn volgens de commissie namelijk 'opgelicht' met auto's die veel meer uitstoten dan nodig is.

Nu de Europese Commissie de beschuldigingen bekend heeft gemaakt, geeft het de autofabrikanten de kans om met een goed verhaal terug te komen. Afhankelijk van het verhaal kan de commissie bepalen of er wel of geen straf opgelegd gaat worden. BMW heeft al laten weten dat het pas met een antwoord komt als de beschuldigingen goed zijn onderzocht.