Extreme Volkswagen Golf R met 400 pk in de maak

Volkswagen plant een eigen concurrent voor de Mercedes-AMG A45. Het model, een hete Golf op basis van de R, wordt sportiever dan de naam doet vermoeden.

Wie een potente Golf wil, kan kiezen tussen een klassieke GTI (met voorwielaandrijving) of een Golf R (met vierwielaandrijving). Laatstgenoemde is wat zwaarder dan de GTI, maar met 300 pk ook krachtiger. De grote mannen bij VW plannen nu een extremer model hierboven, met 400 pk. Autocar meldt dat de auto de naam Golf R Plus gaat krijgen, een wat merkwaardige zet, aangezien de naam 'Golf Plus' tot de komst van de Sportsvan voor onderstaande hoge bejaardengolf gebruikt werd.

Enfin, de Golf R Plus moet een opgevoerde tweeliter viercilinder krijgen, die tot maximaal 400 pk gemarteld kan worden. Een vermogen dat we al zagen bij het Golf R400 Concept dat in 2014 in China werd voorgesteld. Vier jaar hierna werd dit concept naar verluidt opgewaardeerd tot een R420, hoewel dit model zich beperkte tot de geruchtenmolen. Er werden testexemplaren op de Nürburgring gespot die een vijfcilinder-sound produceerden, en op basis daarvan speculeerde de autopers over een hete golf met vijf-in-lijn. Echter, het kunnen net zo goed ontwikkelingsprototypes voor de Audi RS3 geweest zijn.

Tot productieversies kwam het nooit, maar inmiddels moeten we volgens de Britpers rekening gaan houden met een extreme R, die op basis van de binnenkort te verschijnen Golf 8 zal staan. Het voordeel van de nieuwe Golf is dat er geen elektrische variant meer van verschijnt, dus in het design hoeft alleen maar rekening gehouden te worden met een verbrandingsmotor. Rest alleen nog de vraag of de wereld wel zit te wachten op een hyper-Golf, maar dat zullen de productmarketeers wel uitgedokterd hebben.