Max Verstappen naar Mercedes in 2020? Contractueel gezien kan het

Toto Wolff, teambaas van Mercedes, maakt er geen geheim van dat hij Max Verstappen graag in z'n team wil. Contractueel zou het prima kunnen, want Max Verstappen heeft een uittredingsclausule en Valtteri Bottas nog geen nieuwe.

Red Bull mag blij zijn met een van de meest talentvolle Formule 1-coureurs van dit moment. Het team wist Max Verstappen al jong vast te leggen en bood hem al snel een stoel in een topteam. Maar er zijn kapers op de kust. Hoewel Max' contract officieel nog tot eind 2021 bij de rode stieren loopt, heeft hij voor het tekenen een 'exit clause' laten opnemen. Dat houdt in dat de Limburger in 2020 voor een ander team zou kunnen gaan rijden. En het lijkt erop dat Mercedes dat wel ziet zitten.

Helmut Marko, Red Bulls topadviseur, weet wat er speelt. Volgens hem hangt Wolff regelmatig aan de lijn met de Verstappens. "Toto Wolff blijft Max en Jos maar bellen. Dat doet hij al maanden, maar maak me er niet druk over. De clausules in Max' contract zijn veilig en voelt hij zich comfortabel bij ons. Wanneer we hem een auto leveren waar hij kampioen mee kan worden, weet ik zeker dat hij blijft." 

Met 'clausules' doelt Marko waarschijnlijk op een paar regels in het contract waarin staat dat deze automatisch doorloopt als Max boven een bepaalde plaats in het algemeen klassement eindigt. Deze zal ongetwijfeld redelijk streng zijn ingesteld, want hiermee ging het team al eens eerder de fout in met Sebastian Vettel.

Meerdere prominenten binnen de Formule 1 hebben al vaker aangegeven dat Max vertrekt als Red Bull geen kampioensmateriaal aan hem kan leveren. En van dat materiaal is er nu nog niet. De RB15 presteert volgens het team nog steeds ondermaats, maar wordt er hard aan gewerkt om dit op te lossen. Het team heeft inmiddels de pijnpunten gevonden en boekte tijdens de test in Bahrein al verbeteringen.

"De test verliepen goed. We hebben de problemen die wij tijdens het raceweekend ondervonden ontdekt en we werken er nu aan. Het komt er eigenlijk op neer dat de auto meer downforce nodig heeft," aldus Marko tegenover Autobild.