Fiat betaalt Tesla voor lagere uitstoot

Alle autobouwers binnen de EU moeten voldoen aan bepaalde emissieregels. Fiat Chrysler lukt dat niet, dus betaalt het Tesla miljoenen euro's om toch aan de wetgeving te kunnen voldoen en dikke boetes te ontlopen.

Als Europese autofabrikant heb je het niet makkelijk. Je moet aan allerlei milieu- en emissieregels voldoen terwijl je onder het vergrootglas van de Europese Commissie ligt en je ook nog winst wilt draaien en met Brexit moet omgaan. Maar gelukkig lukt dit vrijwel elke fabrikant, en als het toch niet lijkt te lukken, dan is er wel een creatieve oplossing. Naar dat laatste greep Fiat Chrysler blijkbaar. De Italianen kregen het niet voor elkaar om op eigen houtje aan de emissieregels te voldoen, dus riepen ze de hulp van Tesla in.

Nu helpt het bedrijf van Elon Musk niet om op sneltreinvaart de auto's van Fiat elektrisch te maken en daarmee de uitstoot te verlagen waardoor de EU weer blij is. Nee, de samenwerking werkt veel makkelijker. Fiat Chrysler maakt gewoon miljoenen euro's over naar de rekening van Tesla en in ruil daarvoor zet die de auto's in de boeken van Fiat. Zo lijkt het op papier alsof de elektrische auto's bij Fiat vandaan komen en omdat Tesla's geen uitstoot hebben, daalt daarmee de gemiddelde uitstoot tot onder het niveau dat de EU eist.

Overigens is het volledig legaal voor autofabrikanten om hun aanbod in auto's samen te trekken, alleen zijn er hiervoor nog geen geweest die het ook daadwerkelijk deden. Fiat Chrysler en Tesla werken sinds 25 februari samen. Tesla hield het verbond nog wel tot 25 maart open voor andere autofabrikanten, maar niemand meldde zich hiervoor aan, dit meldt de Financial Times.