Shell verlaagt salaris van stakers

Oliereus Shell houdt er niet zo van als hun werknemers een betere CAO willen. Daarom kort het bedrijf de stakende medewerkers in Pernis en Moerdijk op hun salaris.

In Nederland heeft iedereen het recht om te staken. Bij de olieraffinaderijen van Shell in Moerdijk en Pernis vonden werknemers dat ze niet goed genoeg behandeld werden en besloten daarom hun stakingsrecht te gebruiken. Ze hebben het werk stilgelegd waardoor de raffinaderijen deels stil zijn komen te liggen. Shell is daar niet blij mee en reageert op een ietwat ongebruikelijke manier.

Waar een bedrijf normaliter in gesprek gaat met de werknemers om te kijken hoe ze de impasse kunnen oplossen, grijp Shell naar een ander middel: loonmaatregelen. Dat houdt in dat de werkweigeraars worden aangepakt met een verlaagd loon. Shell laat weten dat ze inzien dat staken een recht is, maar verklaart: "wij hebben ook het recht om loonmaatregelen te treffen."

De stakende werknemers laten zich overigens niet afschrikken door de loonmaatregelen. Ze geven aan te blijven staken tot ze meer loon krijgen of de werkdruk omlaag gaat.