Benzineprijs bereikt hoogste punt in vijf jaar

De benzineprijs is sinds het begin van dit jaar indrukwekkend aan het rallyen. Inmiddels willen de grote oliebedrijven €1,80 voor een litertje E5 ongelood hebben, de hoogste prijs in vijf jaar tijd.

De reden voor de spectaculaire stijging? Ten eerste zat de olieprijs in januari heel toevallig net in een dalletje, dus alles wat met 1 januari wordt vergeleken, ziet er spectaculair uit. Maar dit is bijzaak. Mondiaal zien we een volledige chaos in Venezuela, toenemende instabiliteit in Libië, en sancties die boven het hoofd van Iran hangen. Vooral de laatste twee zijn landen met grote oliereserves, en we weten hoe paniekerig de markt reageert op onzekerheid. Allemaal zaken die de olieprijs opdrijven, en dat ziet u aan de pomp. Een adviesprijs van €2,- voor een liter ongelood hebben we tot nu toe nog nooit gehaald, maar voor alles is een eerste keer.

Een vat Brent-olie (159 liter) kost momenteel iets meer dan $70 op de internationale oliemarkt, terwijl Brent begin oktober nog op $85 piekte (bron). De wisselkoerseffecten zijn verwaarloosbaar: momenteel krijgt u $1,12651 voor uw euro, begin oktober was dit $1,15113 (bron). Toch zijn de brandstofprijzen inmiddels aanbeland op bijna-recordhoogten. Opmerkelijk, aangezien een vat Brent-olie tussen 2011 en 2014 bijna doorlopend boven de $100 kostte, met pieken tot $130. Dat is bijna het dubbele van wat een vat momenteel kost. Met een beetje logisch redeneren lijkt een adviesprijs van €1,80 de liter momenteel wel erg hoog.