Uber wil $10 miljard ophalen bij beursgang

Ritjesapp Uber gaat naar de beurs, naar verluidt al de komende maand. Bij de geplande beursgang - die volgens Reuters deze donderdag bekend wordt gemaakt - wil het concern voor $10 miljard aan aandelen uitzetten, ongeveer 10% van het totaal.

Analisten schatten de waarde van Uber voorafgaand aan de beursgang (IPO) op $120 miljard, Uber zelf houdt het op $90-$100 miljard, een verfrissend realisme in de kringen van Silicon Valley-optimisme. Het grootste deel van de aandelen blijft in handen van de huidige bezitters, maar een flinke pluk t.w.v. $10 miljard wordt op de beurs in New York uitgezet - aldus persbureau Reuters. Naast de core business van taxiritjes heeft Uber ook een etensbezorgdienst en houdt het zich onder de vlag UberAIR bezig met elektrische vliegtuigen/drones.

De IPO wordt de grootste tech-beursgang sinds Alibaba in 2014, en volgt kort op die van concurrent Lyft. Laatstgenoemde wordt op ongeveer $25 miljard gewaardeerd, de aandelen worden momenteel verhandeld op ongeveer het niveau waarop ze gelanceerd werden. En nu we het toch over de nieuwe economie hebben: Nederland heeft geen grote ritjesapps, maar wel een groot snellaadconcern. Fastned, momenteel genoteerd aan de ietwat obscure Nxchange, jaagt ook op een beurgang bij de grote jongens: nog voor de zomer moet een notering in de AMX of ASCX een feit zijn.