Er bestaan automobilisten die het niet zo nauw nemen met de maximale snelheid voor bepaalde stukken asfalt. En als die heren (m/v) ook geen boodschap hebben aan de achteraf opgelegde snelheidstaks dan hebben die straffen geen enkele impact op het vertoonde gedrag. Maar in België hebben ze nu een andere oplossing voor hardnekkige snelheidsovertreders: speciale verkeerslichten die de snelwegcoureurs nodeloos staande houden voor een rood licht.
Nu denkt u natuurlijk dat zo'n verkeerslicht leuk is, maar dat de snelheidsduivel dan gewoon door rood rijdt, er gebeurt immers toch niets op het kruispunt waarbij het geplaatst is. Maar ook daar hebben de Belgen aan gedacht, want achter het verkeerslicht staat een flitspaal die bij rood licht een foto maakt. En daarmee krijgt de overtreder effectief twee boetes binnen: één voor de hogere snelheid en één voor het rode licht. En mocht de automobilist leren waar het speciale verkeerslicht staat, dan kan de politie het hele zwikkie verplaatsen naar een ander plek, want het systeem is volledig mobiel.
Vlaamse verkeerspsychologen denken niet zo zeer dat de extra hoge boetes afschrikken, maar dat het rode licht een psychologisch effect heeft. Ze denken ook dat er een onderdeel van schaamte bij komt kijken. De overtreder staat als schuldige vooraan bij het rode licht met boze wachtende medeweggebruikers achter hem. En dat werkt volgens hen beter als corrigerend middel dan een verkeersboete.
Precies het nutteloos laten wachten van medeweggebruikers is iets wat volgens andere psychologen juist weer hetgeen waardoor dit hele systeem niet gebruikt zou mogen worden. Zo worden andere mensen de dupe van overtredingen die anderen begaan, en dat is niet de bedoeling. Daarnaast zeggen zij juist dat hardrijders vaak trots zijn op hun 'krachtigere' auto en deze graag op hun staart trappen. Daarnaast zijn het vaak narcisten en werk 'shamen' niet bij hen. Zij weerspiegelen de opgelegde straf van het rode licht juist weer op degene die het achterlijke systeem bedachten.
Veilig Verkeer Nederland denkt dat het Belgische systeem een mooie toevoeging voor het Nederlandse wegennet is. Ze doopten het al om tot een 'omgekeerde groene golf', want volgens hen werken die groene golven blijkbaar. Daarnaast denkt niemand eraan dat mensen in 'mooie auto's' het vast niet heel erg vinden om vooraan bij een rood licht te staan. Zo hebben ze weer een excuus om de launch control weer eens te proberen.