'Formule 1 is dood, leve de Formule E'

Ex-Formule 1-eigenaar Bernie Ecclestone denkt dat de Formule 1 z'n langste tijd wel heeft gehad. Volgens de stookopa heeft de Formule E veel groter potentieel in de nabije toekomst, ten koste van de koningsklasse.

De Formule 1 is een van de populairste autosporten ter wereld. Het is tegelijk ook het summum van de racerij en wat er technisch mogelijk is als je hard wil gaan met een verbrandingsmotor. En hoewel de F1 moeite heeft om nieuw publiek aan te trekken, heeft het nog steeds geen noemenswaardige last van 'concurrentie' van de Formule E. Maar dat duurt niet lang meer. Bernie Ecclestone denkt namelijk dat de Formule zoem keihard gaat groeien en daarmee de aantrekkingskracht van de Formule 1 sloopt.

Bernie bedoelt zijn claim zakelijk. Volgens hem is het financieel gezien veel beter om te investeren in een relatief kleine klasse met een enorm groeipotentieel, dan geld tegen een kwakkelende grote klasse gooien. "There’s more chance there of big, big expansion and more chances commercially than there is of changing things in Formula One," vertelt de 88-jarige Brit tegen Reuters.

Volgens Ecclestone zijn de twee klassen niet direct met elkaar te vergelijken omdat ze beide een andere vorm van entertainment bieden. Maar hij denkt dat de Formule E betere kaarten in handen heeft om heel snel heel groot te worden. Iets waar de zoemers nu al langzaam aan werken. 

De uitspraak van de fameuze zakenman zijn opvallend omdat hij zich voorheen vooral negatief uitliet over de elektrische raceklasse. Volgens Alejandro Agag, grote baas van de Formule E, heeft Ecclestone zelfs meerdere malen verkondigd dat de raceklasse nooit groot zou worden. Ondertussen zijn elektroracers alweer toe aan de 50ste race en trok het vorig seizoen zo'n 300 miljoen kijkers. ter vergelijking: de Formule 1 harkte bijna 1,8 miljard kijkers binnen over heel 2018.