Tesla stopt met online verkoop Model 3 van $35.000

Het was te mooi om waar te zijn: een uitgeklede Tesla Model 3 voor de instapprijs van $35.000. Dat vond Tesla blijkbaar ook, want de autobouwer heeft de vierwieler praktisch de nek omgedraaid en er een duurdere versie voor teruggezet.

Om te zeggen dat het de laatste tijd een rommeltje is bij Tesla is een understatement. De heren (m/v) met de rekenmachines kunnen er maar niet achterkomen wat nu een goede prijsstrategie is om fatsoenlijk winst te draaien. Na de veranderingen van prijzen van de stroom bij Superchargers, de prijzen van de auto's en het wel/niet geld besparen door het wel/niet sluiten van vestigingen en het wel/niet ontslaan van medewerkers, komen de rekenwonders nu met het volgende: de Model 3 Standard Range (de goedkoopste) wordt niet meer aangeboden, want alle Tesla's krijgen standaard Autopilot ingebouwd, en dat kan niet voor 35K.

Autopilot is zo belangrijk voor Tesla, dat u vanaf nu geen keuze meer heeft en het gewoon moet bijbestellen bij uw nieuwe elektrische auto. Natuurlijk tegen een meerprijs. Maar Tesla komt u daarin wel tegemoet, want de optie kostte ooit $3.000, maar de auto's worden nu maar $2.500 duurder. Zo kost de Standard Range Plus nu geen $37.000 meer, maar moet er $39.500 voor neergeteld worden. Scheelt toch weer een paar pretty pennies.

Helaas betekent dat ook dat de goedkoopste Model 3 niet meer $35.000 kost, maar $37.500. En voor het gemak haalt Tesla deze dan ook maar helemaal van de website, waar 99 procent van de klanten hun auto bestelt. De goedkoopste auto die u nu op Tesla.com ziet is een Standard Range Plus. De Standard Range is hetzelfde model dat softwarematig gelimiteerd is. Dat scheelt tijd en geld in de productie en heeft als extra voordeel dat kopers later nog wat centen kunnen overmaken naar Elon Musk om er een Plus van te maken. Andersom kan het overigens ook. Kopers van de Standard Range Plus kunnen hun auto laten limiteren en krijgen daarmee het verschil in aankoopbedrag terug.

Wie de nieuwe Standard Range (gelimiteerde Standard Plus) wil bestellen moet Tesla bellen, of een showroom (zolang deze er nog is) binnenstappen en expliciet naar het model vragen. Dit geldt ook voor de Model 3 Long Range Rear Wheel Drive. Tesla geeft als reden voor dit alles dat de Standard Range Plus de afgelopen maanden beter verkocht dan het basismodel en dat ze daarom ervoor kozen om het aanbod wat te versimpelen. Dat de basisversie van de Model 3 welgeteld twaalf seconden online te koop was, geeft het bedrijf in ieder geval munitie om te zeggen dat ze een Model 3 van $35k verkocht hebben. 

Given the popularity of the Standard Plus relative to the Standard, we have made the decision to simplify our production operations to better optimize cost, minimize complexity and streamline operations. As a result, Model 3 Standard will now be a software-limited version of the Standard Plus, and we are taking it off the online ordering menu, which just means that to get it, customers will need to call us or visit any one of the several hundred Tesla stores. Deliveries of Model 3 Standard will begin this weekend.