Max Verstappen derde en vierde in vrije trainingen China

Bij de eerste vrije trainingen voor de GP van China is Max Verstappen in de sub-top geëindigd. In beide sessies waren Ferrari en Mercedes ongenaakbaar.

Vanochtend in alle vroegte werden de eerste meters van het duizendste Formule 1-weekend in de 69-jarige geschiedenis van de sport afgelegd. In VT1 was Sebastian Vettel de snelste, VT2 was een prooi voor Valtteri Bottas. De snelste tijden lagen nagenoeg tot op de tiende nauwkeurig in lijn met die van vorig jaar: 1:33.9 in VT1 en 1:33.3 in VT2 (vorig jaar 1:33.9 om 1:33.4).

Max Verstappen zat in VT1 ruim 4 tienden achter de snelste tijd, en moest Vettel, Hamilton en Leclerc voor zich dulden. In VT2 was Max slechts twee tienden off pace, achter Bottas en Vettel. Het circuit van China wordt - met zijn enorme rechte stuk - getypeerd als een ideaal circuit voor Ferrari, morgen zullen we zien of de Scuderia de verwachtingen waar kan maken. Echt warm was het vandaag overigens niet in Shanghai, wat tot tricky situaties leidde: beide Mercedessen spinden vroeg in VT2 met koude bandjes.

In de trainingen ontstonden er wat spanningen tussen Vettel en Sergio Perez. De Force India-rijder was naar Vettels mening te agressief: "I don't know what the Force India is doing. He can do what he wants, it's just that they race harder on Friday than they do on Sunday..." Ook Lewis Hamilton ergerde zich, maar zijn frustratie richtte zich op zijn eigen team, dat hem naar zijn mening teveel aan het coachen was over de radio.

Ondertussen waren de grootste sterren van de dag wellicht de hoofddeksels van Renault. Ter gelegenheid van de 1000ste GP staat de FIA eenmalig toe het helmdesign radicaal te wijzigen, en Hülkenberg en Ricciardo grepen dit aan door met onderstaande schitterende retro-designs te komen: