Garagehouders flessen klanten bij APK-keuring

Het is zo oud als de weg naar Rome: je auto wegbrengen voor een periodieke keuring, en vervolgens horen dat er nog voor 8 meier aan verspijkerd moet worden. Ook anno 2019 draaien malafide garagehouders hun klanten een poot uit.

Als garagehouder heb je een machtspositie ten opzichte van een niet technisch onderlegde klant: noem een willekeurig technisch defect en de klant zal het voor waar moeten aannemen. Hij is immers geen monteur en jij wel. Veel garagisten gaan verantwoord om met dit gegeven, en trekken hun klanten niet het vel over de oren. Anderen gaan wat minder scrupuleus te werk, en verzinnen allerlei niet noodzakelijke reparaties, om de rekening op te drijven: knipperlichtvloeistof bijvullen, of toch echt die versleten achterspoiler maar eens vervangen bijvoorbeeld.

De Consumentenbond nam de proef op de som, en toog met een dozijn auto's naar verschillende garages. Hier werden meermalen twijfelachtige gebreken geconstateerd met een flinke reparatierekening in het vooruitzicht. Ook kwamen er regelmatig kleine postjes bij, die tot afkeuring konden leiden. De Bond noemt het vervangen van een lampje voor 11 euro als voorbeeld, hoewel dit wel een beetje spijkers op laag water zoeken is.

Er worden manieren genoemd om te voorkomen dat je wordt bedot: bij twijfel een auto laten afkeuren en een rapport vragen. Vervolgens de auto bij een andere garage nogmaals laten keuren, en de rapporten met elkaar vergelijken. Maar laten we wel wezen: wie neemt of heeft hiervoor de tijd? Bij klein bier betaal je als autobezitter gewoon een of twee tientjes extra, en ga je er geen extra kostbare tijd aan verspillen. Zeker wanneer je APK wordt aangeboden tegen een dumpprijs, hoewel we er niet van opkijken als er een correlatie bestaat tussen het drukken van de prijs van een APK en het aantal postjes dat erbij komt. Bij een reparatie van honderden tot duizend euro is dit natuurlijk een ander verhaal. In onderstaande video vat de Consumentenbond de eigen ervaringen samen:

Update 16:00. Naar aanleiding van dit artikel nam de Bovag contact op met Autobahn. De woordvoerder benadrukt dat geen enkele van de bezochte garages aangesloten is bij de Bovag, en het geschetste beeld geen waarheidsgetrouwe weerspiegeling van de dagelijkse praktijk is. Dit stipt Autobahn in bovenstaand verhaal overigens ook al aan, door te stellen dat veel garagisten bona fide handelen: wie voor twee tientjes bij een twijfelachtige garage een APK'tje laat uitvoeren loopt een groter risico om een kat in de zak te kopen, dan iemand die een bij een vaste garage zijn auto al jaren in onderhoud heeft, en een relatie heeft opgebouwd. Hierbij zeggen we niet dat je bij een goedkope garage per se genaaid wordt en bij een vakgarage nooit, alleen de risicosetting is wel anders.