Vanaf 1 mei ben je je patserbak meteen kwijt als je in Antwerpen over de schreef gaat. De politie en burgemeester van de stad hebben een creatieve oplossing bedacht om van asociale trouwstoeten en ander gepats af te komen: inbeslagname. Tot nu toe haalden alle middelen die justitie voor handen hadden niets uit: meestal zijn de wagens gehuurd. Eventuele boetes worden blijkbaar makkelijk afgetikt door de bruiloftsgasten.
Burgemeester Bart de Wever van de Vlaamse stad denkt een slimme omweg te hebben ontdekt waarmee de patsers wel geraakt worden. Hij put daarvoor uit de middelen die hij al voor handen heeft. Tegen VTM zegt hij: "Net zoals de politie een wapen of een stok in beslag kan nemen als men de indruk heeft dat je andere mensen kunt verwonden, passen we die logica hier ook toe. Als je je auto gebruikt door bijvoorbeeld 100 km/u te rijden in een 30 kilometer-zone, of echt roekeloos rijgedrag vertoont, zien we dat voertuig als een wapen en dan gaan we dat gewoon van je afpakken."
De echte pijn komt daarna pas, want de politie houdt de auto veertien dagen vast. Als politie en burgemeester echt vervelend willen doen, kunnen ze het beslag zelfs oprekken tot zes maanden. Au. De Wever: "Mensen die zich nergens iets van aantrekken en waar burgers ook veel over klagen. Dat 'patsergedrag' is bekend: snelle wagens, dure merken, vaak gehuurde wagens. En die kunnen we echt wel treffen, want ook een huurauto of een auto met buitenlands kenteken kunnen we in beslag nemen."
Moet je je voorstellen dat je een half jaar een Lamborghini moet huren, omdat je hem niet kunt inleveren. Overigens voegt Antwerpen zelf ook nog wat kosten toe: €250 voor het wegslepen van de wagen, en €25 per dag voor het 'parkeren' bij de politie.
Al met al een zeer effectieve maatregel om te voorkomen dat de patsers de fout in gaan. Het is echter maar de vraag of het juridisch wel helemaal correct is. Er is geen mogelijkheid om beroep aan te tekenen tegen de maatregel en de burgemeester gebruik bestuursdwang terwijl het eigenlijk een strafmaatregel is. Daar is het strafrecht voor bestemd. Ongetwijfeld is het laatste woord over de trouwpatsers nog niet gezegd, doorgaans zijn het precies de mensen die het nummer van een advocaat in hun telefoon voorgeprogrammeerd hebben staan.