Dit is de kleinste elektrische Renault sinds de Twizy

Het Renault-Nissan concern is de kampioen van het relatief goedkoop elektrisch rijden. Na de Twizy, de Leaf en de Zoe, komt nu deze piepkleine stads-crossover. We hopen dat ze technisch wat beter hun best hebben gedaan dan bij de naamgeving.

Voor het eerst sinds de val van Carlos Ghosn staat Renault op een grote autoshow, die van Shanghai. Stond de grote kleine man in oktober nog naast het praktisch identieke concept, vandaag had diens usurpator/rechtmatige opvolger (afhankelijk van wie je het vraagt) Thierry Bolloré het genoegen de productieversie van de K-ZE te presenteren. Renault heeft een half jaartje kunnen nadenken over de definitieve naam van het zeer technocratisch klinkende 'K-ZE', en kwam uiteindelijk met....K-ZE. Juist. We vermoeden dat het naamgevingsteam gewoon maar aan de lunch met wijn is gegaan, onder het mom 'wat kan het schelen, de Chinezen kopen het toch wel'.

Want ja, de K-ZE is een stads-SUV voor China. Hij wordt gebouwd door Renault en Dongfeng Renault Automotive Company (DRAC) en komt nog voor het einde van het jaar op de lokale markt. Erg scheutig met details zijn de Chinezen niet: ze melden dat de K-ZE "een klassiek SUV-design met een bodemvrijheid van 150 mm biedt" en dat het ding een 2.423 mm lange wielbasis en bagageruimte van 300 liter heeft. Ter vergelijking: bij de Zoe is dit 2.588 mm en 338 liter, dus de K-ZE is echt een miniscuul ding. Gelukkig zijn Chinezen doorgaans ook niet zo groot.

De K-ZE kan laden via een regulier stopcontact, een laadpaal en zelfs via een snellaader. Verdere specificaties worden niet gegeven, maar wat kan het schelen, het gebakje is toch niet voor hier. De strategie van de Fransen is echter overduidelijk: op de grootste (elektrische) automarkt ter wereld inzetten op een betaalbare EV in het razend populaire SUV-segment, gemaakt volgens 'rigoureuze mondiale kwaliteitsstandaarden', en met een Europese badge erop. Hier kunnen ze potentieel flink volume mee maken.