Audi S5 is er nu ook op satanssap

Bij het zien van de vier uitlaten van Audi's S-modellen sloegen bakfiets-GroenLinksers al een kruisje, bij deze S5 op diesel gaan ze helemaal katholieke priester in The Exorcist. The power of torque compels you!

Ondanks (of misschien dankzij) dieselgate, gaat het VW-concern doodleuk door met het monteren van hele dikke diesels in modellen die deze voorheen niet hadden. De Volkswagen Touareg ontving de allergrootste dieselmotor uit het personenwagenschap - de 4.0 V8 TDI - en vorige week verraste Audi iedereen door een nieuwe generatie S6 en S7 met louter dieselpower te onthullen. De filosofie hierachter is te begrijpen: het zijn snelwegcruisers die baat hebben bij bakken met draaimoment en een relatief laag toerental op hoge snelheden.

Vandaag kunnen we aan het rijtje S-diesels ook de S5 Coupe en S5 Sportback toevoegen. Vreemd genoeg krijgt de nieuwe S5 - die al verkrijgbaar was en blijft met een 3.0 TFSI en 354 pk - precies dezelfde aandrijflijn als de S6 en S7. Dit terwijl er altijd een strikte scheiding heeft bestaan tussen de A4/A5 enerzijds en de A6 en hoger anderzijds. Enfin, de S5 TDI heeft een 3.0 TDI met 347 pk / 700 Nm (tussen 2.500 en 3.100 tpm) en een elektrisch aangedreven compressor, voor alle specs verwijzen we u naar de S6 en S7. De S5 kan tussen 55 en 160 km/u tot 40 seconden 'zeilen' met een volledig uigeschakelde motor. In dit geval levert de 48v li-ion-accu stroom om het boordnet aan de praat te houden. 

Waarom Audi opeens overal een dikke diesel inramt, terwijl het aandeel van diesel in de totaalverkopen keldert? Wellicht omdat ze de technologie al hadden liggen, we kunnen we ons het RS5 TDI-studiemodel met elektrische compressor nog herinneren. Daarnaast zijn het vooral de kleinere diesels die verdwijnen, de markt voor zescilinder-blokken is wat minder gevoelig voor schommelingen.