Aanschouw: de ideale bezorgwagen voor in de binnenstad

Het Franse Renault maakt serieus werk van stadslogistiek. Dit kleine hoge elektrische wagentje moet in de grote stad spulletjes het laatste stukje vervoeren. Zijn draaicirkel is slechts 4,5 meter, en er worden er de komende tijd 12 van ingezet.

Renault wil graag dat wij in de toekomst allemaal elektrisch rijden in de stad, en warmt hiervoor op met de EZ-Ultimo, EZ-Go en EZ-PRO. Laatstgenoemde richt zich op goederenvervoer, en als toevoeging op de PRO brengt Renault nu de EZ-Flex. Dit bestelwagentje is bedoeld voor last-mile delivery, naar de soms slecht bereikbare adresjes in de binnenstad.

Het elektrische voertuig heeft een bereik van 100 km, en maximeert de laadruimte door vierkant en hoog te zijn (hij meet 3,86 meter in de lengte en 1,88 meter in de hoogte), en een relatief kleine cabine in het design te implementeren. Hierdoor kan er 3 kuub achterin, en een extra sterk punt is een draaicirkel van slechts 4,5 meter. Dit is pakweg de helft van een doorsnee personenauto.

Om te onderstrepen dat het niet louter een concept is, worden twaalf exemplaren van de Renault EZ-FLEX uitgeleend aan diverse bedrijven en gemeenten in Europa. Het experiment zal naar verwachting twee jaar duren. In deze twee jaar wordt er volop belangrijke data geoogst, waarmee de Fransen vervolgens aan de slag gaan voor hun toekomstige modellen.