Google Street View-auto's gaan luchtkwaliteit Amsterdam meten

In grote steden is het meten van de concentraties aan schadelijke stoffen niet meer weg te denken. Dit gebeurt doorgaans middels statische meetpunten, maar vanaf nu ook dynamisch: per Google Street View-auto.

Het idee om de Street View-auto's, die toch hun rondjes rijden om geüpdatete kaarten te verzorgen, met sensoren voor CO2, NOx, en fijnstof uit te rusten, is afkomstig van Roel Vermeulen, hoogleraar milieu-epidemiologie aan de Universiteit Utrecht. Tot medio 2020 rijden de auto's door de stad, ze kunnen - door hun mobiliteit - in theorie een betere inschatting maken van verspreiding van luchtvervuiling. De statische metingen, verzorgd door het GGD, gaan gewoon door, meldt het Parool.

Amsterdam heeft met de metingen geen primeur: Londen, Houston en Kopenhagen gingen onze hoofdstad al voor. Vanzelfsprekend juicht de verantwoordelijke wethouder, Sharon 'autoverbod' Dijksma, de plannen toe. Immers, hoe meer inzicht je hebt in de luchtkwaliteit in je stad, hoe beter. De auto's van Google Street View zijn overigens zelf nog niet elektrisch, maar daar wordt volgens de firma 'hard aan gewerkt'. Het lijkt ons dat dit anno 2019 wel eens een keer mag.

Voor meer informatie over dit project kunt u terecht bij Google.