De EQC Edition 1886 heeft standaard een grote Black Panel-grille met hoogglanzend zwarte lamellen en rand, en is uitsluitend leverbaar in de lak hightechzilver metallic. In de wielkasten prijken 20 inch tienspakers in hoogglanzend zwart met witte decorelementen, en natuurlijk zit de SUV vol emblemen en opschriftjes om de ‘EQC Edition 1886’ van de gewone EQC te onderscheiden. Zelfs aan de voetjes is gedacht: deze rusten op vloermatten met ‘EQC’-stiksel.
Wat precies de link is tussen een moderne elektrische auto en de Patentwagen No.1 met eencilinder-verbrandingsmotor uit 1886? Daar heeft Britta Seeger, lid van de raad van bestuur van Daimler AG, een antwoord op: “De EQC is de voorloper van ons toekomstige Mercedes-Benz EQ-voertuigportfolio. Met de EQC Edition 1886 herinneren we bij de verkoopstart aan de uitvinding van de eerste automobiel en benadrukken we de pioniersgeest die ons vandaag de dag meer dan ooit drijft en kenmerkt. Destijds hebben we voor de eerste keer voor een revolutie op het gebied van individuele mobiliteit gezorgd. En ook met de EQC stappen we een nieuw tijdperk in. Een tijdperk waarin elektromobiliteit tegelijkertijd betrouwbaar, eenvoudig en opwindend is”.
Aha, de pioniersgeest. Juist, ja.
Toen de EQC met zijn 80 kWh-pakket in 2018 werd voorgesteld, hadden de rekenmeesters van Daimler er alleen nog een stokoud NEDC-bereik aan gehangen. Inmiddels is dit ook omgerekend naar WLTP/NEDC 2.0: afhankelijk van de configuratie kom je met een 2,5 ton zware EQC op een volle batterij 374 tot 417 km ver. De elektromotoren leveren 408 pk en 760 Nm, en de eerste leveringen staan nog steeds voor 'zomer 2019' gepland.
Voor de fans van elektrische Benzen hebben we nog een video van Jay Leno, die samen met een Duitse ingenieur in een pre-productie EQC rijdt. Een voor ons opmerkelijk feitje is dat de auto in de basis voorwielaangedreven is. Pas wanneer er meer vermogen wordt gevraagd, springt de achterste motor bij. Foto's van de knap uitgevoerde EQC Edition 1886 vindt u eronder.