Koos Spee tikt verkeersminister op vingers

Koos Spee is boos. Eigenlijk is hij dit al jaren, omdat naar zijn mening niet gehandhaafd wordt in het verkeer. Maar vandaag richt zijn toorn zich tot Cora van Nieuwenhuizen, de minister van Verkeer. Want Cora rouwt niet genoeg om verkeersdoden.

Oud-verkeersofficier Koos Spee roept graag dingen, op twitter, en via zijn adviesbureau met de prachtige naam 'verkeerde baas'. Soms zijn deze zinnig, zoals zijn pleidooi voor het afschaffen van administratiekosten op boetes, en soms vliegt Koos enorm uit de bocht. Een memorabel voorbeeld hiervan was zijn onbeholpen tweet na het schietdrama dat Tristan van der Vlis in Alphen aan de Rijn aanrichtte, waarin hij het voorval kaapte om zijn eigen verkeersdoden-agenda te pushen. Not so handy.

Ook zijn laatste tweet is er weer eentje in het kader van 'mevrouw Spee, pak die iPad nou eens af, en ga eens een stukje met uw gepensioneerde echtgenoot wandelen'. Minister van Nieuwenhuizen krijgt om de oren dat ze niet genoeg piëteit met verkeersdoden heeft, omdat ze gewoon haar functie uitoefent:

We vragen ons serieus af wat Koos liever had gezien: dat minister van Nieuwenhuizen in het zwart gekleed in de kerk 678 kaarsjes aanstak? Ja, er gaan mensen dood in het verkeer, elke dag weer. Maar moeten we dan op de dag dat het CBS besluit de gegevens te publiceren allemaal een rouwband omdoen en ons even terugtrekken uit het openbare leven? Onbestemd gevoel of niet, dat zou wel heel random zijn.

Hij bedoelt het allemaal goed, en gaat ook elk jaar op 18 november trouw naar de herdenking van verkeersslachtoffers. Maar misschien is Spee hiermee gewoon wat meer begaan dan de rest van Nederland. Dat is prima, maar praat de minister dan geen schuldgevoel aan, omdat zij gewoon haar ambt bekleedt. We sluiten af met een inmiddels al weer tien jaar oud filmpje van GS, toen Rutger Castricum nog niet het mediapark ingezogen was, maar met een andere roze plopkap rondliep.