Auto niet open te krijgen door Apple Pencil

Mensen die een Apple Pencil en een auto met een contactloze sleutel hebben, klagen erover dat ze nu hun auto niet meer open kunnen maken als het neppotlood van Apple aan het opladen is.

allo, en welkom bij het je-verzint-het-niet journaal van Autobahn. Vandaag behandelen we een ietwat vreemd verhaal waarbij mensen klagen dat ze hun auto niet meer in kunnen als ze hun iPad potlood aan het opladen zijn. Volgens website The Drive zijn er inmiddels meerdere mensen die claimen dat hun opladende Apple Pencil 2 hun contactloze autosleutel onbruikbaar maakt. Klinkt vreemd, maar het is technisch best mogelijk.

Wat we hier hebben zijn twee technologieën die met elkaar aan het ruziën zijn. De Apple Pencil wordt namelijk draadloos opgeladen. Omdat werkend te krijgen reageert het potlood op een bepaalde frequentie die de opladende iPad de lucht in stuurt. Die frequentie blijkt nu in sommige gevallen te storen met die van contactloze autosleutels, waardoor deze geen signaal meer naar de auto kunnen sturen. 

Het gaat het hier overigens om een extreem geval van een first world problem, want de autosleutel moet redelijk dichtbij de iPad en de opladende Pencil gehouden worden voordat de storing kan plaatsvinden. Apple heeft al laten weten dat ze het probleem niet kunnen oplossen, want het is hardware gerelateerd. Er kan dus geen softwarematige update voor uitgebracht worden. Daarnaast geeft het bedrijf wel een oplossing voor het probleem: de autosleutel niet zo dichtbij de opladende Pencil houden, of het potlood niet opladen als men de auto wil openen. Maar we snappen dat sommige mensen hier echt niet mee kunnen leven en een burnout krijgen van het omgaan met dit soort schokkende problemen.