Horner: helemaal geen argwaan over Ferrari's brandstof

In de Formule 1 wordt elk jaar op zo'n 21 circuits gereden, en daarnaast is er het geruchtencircuit, dat het hele jaar door bemand wordt. Christian Horner voedde dit onlangs met grapefruit-gate, maar ziet zich nu genoodzaakt zijn woorden te verduidelijken.

Voorafgaand aan de GP van China had Horner tegen AMuS de opmerking neergelegd dat Ferrari's brandstof wat raar rook, naar grapefruitsap. Bij deze wat rare opmerking liet hij het, en de Duitse journo vroeg er kennelijk niet over door, dus u mag raden wat er daarna gebeurde: zijn uitspraken werden naar hartelust geïnterpreteerd. Bijvoorbeeld in de vorm dat Ferrari en brandstofpartner Shell misschien wel de grenzen van het toelaatbare aan het opzoeken zijn, voor wat betreft verbranding. Dit is al tijden een issue, hoewel het voorheen vooral over olieverbranding ging. In de tussen tijd heeft de FIA de toegestane hoeveelheid te verbranden olie met 75% gereduceerd.

Aangezien het grapefruitverhaal - dat we in de Asfalt-podcast ook even aanstipten - aan Horner is blijven kleven, gaat de Britse Red Bull-teambaas er nog even op in. Uiteraard heeft hij nooit de suggestie willen wekken dat Ferrari vals speelt: "Suspicious is probably the wrong word. They [Ferrari] are obviously doing a good job because they have been, particularly in a straightline, the stand out competitors this year. Obviously fuel is part of that performance and I think they are doing a good job.

ExxonMobil are seeing some good gains on our side as well, and they are working very hard in partnership with Honda. It is a particular area of interest for development, as it is effectively free and open without constraint, so there is definitely performance available in that area."

Kortom: Horner wilde alleen commentaar leveren op de geur van de verbrande brandstof, dat is alles, aldus Horner. Maar de man weet ook wel dat je met dergelijke uitspraken een zaadje van twijfel plant, daar draait hij lang genoeg voor mee. Aan de andere kant draait hij ook lang genoeg mee om te weten dat een beetje banter tussen teambazen erbij hoort.