Dode hoek vrachtwagen blijft dodelijk

Je ophouden in de dode hoek van een vrachtwagen kan dodelijk zijn. Je zou daarom zeggen dat iedereen wel weet waar die zit, maar toch blijkt uit onderzoek dat meer dan de helft van Nederland geen idee heeft waar ze veilig zijn rondom vrachtwagens.

Vanuit de hoge cabine van een vrachtwagen heeft de vrachtwagenchauffeur doorgaans geen denderend uitzicht over hetgeen wat naast zijn auto gebeurt. Fietsers, voetgangers en andere weggebruikers die onder het zijraam van de truck staan zijn als het ware onzichtbaar voor truckers. Niet zichtbaar zijn in het verkeer is al gevaarlijk genoeg, maar als je dit combineert met de zwaarste en grootste weggebruikers wordt het een dodelijke cocktail. Weggebruikers zouden daarom goed op de hoogte moeten zijn van de dode hoek bij vrachtwagens, maar dat zijn ze helemaal niet.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) deed onderzoek naar de kennis over de dode hoek bij vrachtwagens en daaruit bleek dat meer dan de helft van de ondervraagden geen idee had waar deze zit. Ook was het algemeen onduidelijk dat shovels en tractors een flinke dode hoek hebben. Dat zorgt voor onnodig gevaarlijke en vaak dodelijke ongelukken. 

VVN probeert nu Nederland met een app op te leiden over de gevaren  van vrachtwagens voor de kwetsbaardere weggebruikers. Daarnaast raadt de instantie aan om drie meter afstand te houden en rechtsachter de trucks te blijven. Zo hou je zelf de controle. OF JE GAAT GEWOON NOOIT, NEVER, EVER, NIEMALS, NICHTS, JAMAIS, NICIODATA, NIGDY NAAST EEN VRACHTWAGEN FIETSEN!!1!

Vandaag gebeurden in Amsterdam en Rotterdam ongelukken met fietsers en vrachtwagens. In Amsterdam reed een vrachtwagen een 32-jarige vrouw dood. De chauffeur is hiervoor aangehouden en wordt ondervraagd. In Rotterdam reed werd een moeder van haar fiets gereden door een vuilniswagen. Ze is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, het kind bleef ongedeerd. Ook hierbij is de chauffeur van de wagen aangehouden.

Volgens vrachtwagenchauffeur Sander van Leeuwen is het ook geen pretje om met een vrachtwagen de stad in te moeten: "Zeker in een drukke stad is het verschrikkelijk. Daar lijkt iedereen altijd maar haast te hebben en fietsers letten minder op. Ik doe dat gelukkig wel, want de overlevingskans is nihil als je onder de wagen komt. Wat mij ook opvalt is dat kinderen het beste opletten. Dat heeft wellicht te maken met de verkeerslessen op school..." vertelt hij aan de Telegraaf.