Skoda Octavia RS krijgt bijna 300 pk dankzij ABT

De Skoda Octavia RS is van zichzelf al geen slome station, maar het kan altijd beter. Duitse Tuner ABT lieten hun magische handjes even los op de auto waardoor hij nu 290 paarden uit de tweeliter TSI-motor haalt.

In de wereld van niet te duren stationwagens met pit is de keuze enorm beperkt. De voertuigen uit Duitsland worden al snel duur als je er een beetje een fatsoenlijk motorblok in laat hangen, en richting Italië of Engeland hoef je al helemaal niet te kijken. Gelukkig hebben Skoda die met de Octavia RS nog steeds een prima keuze biedt. Maar standaardaar moet hij het doen met 245 pk en niet heel erg sportieve looks en prestaties. Een bezoekje aan de tuners van ABT verandert dat helemaal.

Nadat de Duitsers hun magie over de RS hebben gesprenkeld stijgt het aantal paarden naar 290, en het aantal Nm's naar 410 (van 370) Daarmee doet de familievriendelijke station 0 naar 100 km/u in 6,7 seconden en blijft het feest doorgaan tot de elektronisch gelimiteerde topsnelheid van 250 km/u. 

Ook aan de wegligging is gedacht, want de auto heeft een eigen set dempers eronder geschroefd. Daarmee ligt de Skoda voor 25 mm en achter 30 mm lager. Tussen de veerpoten is een ABT-anti-rollbar geplaatst waardoor de auto, volgens de tuner, nog scherper stuurt. Op het gebied van velgen kan er gekozen worden tussen 18, 19 of 20 inch lichtmetaal. 

Heeft u toevallig een diesel Octavia staan, dan kunt u ook bij ABT aankloppen voor wat meer vermogen. De tuners geven de 2.0 TDI graag 210 pk en 420 Nm.