Tesla verrast met fors kwartaalverlies

Na twee kwartalen van winst is Tesla weer keihard in de rode cijfers gedoken. Dat er in Q1 van 2019 verlies gedraaid zou worden kwam niet als een verrassing, dit was voorspeld. De omvang van het verlies deed analisten echter schrikken.

In de tweede helft van 2018 leek Tesla de weg naar boven eindelijk gevonden te hebben. Na delivery hell, logistics hell, manufacturing hell, twitter hell, en Joost-weet-wat-voor-hellen nog meer, stond er na Q3 van 2018 een autonome winst in de boeken. De eerste, en dus een epic victory. Ook in Q4 stonden er zwarte cijfers, maar Tesla waarschuwde direct dat er door omstandigheden geen winst in Q1 van 2019 verwacht hoefde te worden.  Het hield gisteravond nabeurs woord, en hoe. Er werd ruim vier keer meer geld verloren dan analisten hadden ingeprijsd: $702 miljoen, of $4,10 per aandeel. Ook de omzet van $4,54 miljard voldeed niet aan de verwachting ($5,19 miljard). Ongetwijfeld een uitdagend begin van de nieuwe CFO Zach Kirkhorn, die de vertrokken Deepak Ahuja vervangt. 

De redenen voor het verlies? Lagere volumes en "several pricing adjustments". Dit laatste behelst onder andere de prijswijzigingen van de Model 3, om deze voor een groter publiek toegankelijk te krijgen. Zoiets is in theorie goed voor de afzet, maar eet wel in de marges, die Tesla voorheen op 20% (bruto) zette voor de Model 3. Het aantal autoleveringen in Q1 viel met 63.000 stuks ronduit tegen, maar Tesla houdt wel vast aan de verwachting er dit jaar 360.000 tot 400.000 te leveren. Het meerendeel hiervan is een Model 3, maar gisteren maakte Tesla ook een flink aantal verbeteringen aan de Model S en Model X bekend (alsmede een nieuw Standard Range-model), die de verkopen van de duurste Tesla's weer moet aanjagen.