Putdeksel sloopt George Russells Williams F1-wagen. Wie gaat dat betalen?

Nog meer pech voor het pechvogelsteam van Williams. Ze hebben al weinig geld en dan moeten ze ook nog even een nieuw chassis bouwen. Of is de putdekselklapper van George Russel juist een blessing in disguise?

Aan het begin van de eerste vrije training voor de Grand Prix van Azerbeidzjan in Baku gooide een 'drain cover' roet in het eten voor de snelheidsliefhebbers. Dankzij het incident met de Williams van George Russell werd de hele sessie geannuleerd. De organisatie moet eerst alle deksels controleren en eventueel beter vastlassen. Een flinke operatie, want er zijn meer dan 300 van die dingen te vinden op de 6,003 kilometer asfalt waar het circuit zich bevindt.

Voor het geplaagde team van Williams zal dat allemaal worst wezen, zij hebben het probleem van een compleet afgeschreven wagen. Hoewel kwade tongen aanvankelijk beweerden dat het dekselincident voor Russell einde weekend zou betekenen, valt dat volgens deputy team principal Claire Williams mee. Het team uit het Engelse Grove zou een reserve-chassis bij zich hebben. Daarmee moeten de engineers nu vliegensvlug een nieuwe wagen voor de regerend kampioen in de Formule 2 bouwen. 

Het is niet aannemelijk dat die operatie vanmiddag voor de start van de tweede vrije training klaar is, maar monteurs hebben vaak wonderbaarlijke prestaties verricht. Ook zij zijn van Formule 1-niveau, uiteraard. Overigens maakt dat allemaal niet uit, want reglementair mag Russell in vrije training drie pas meedoen met zijn nieuwe auto.

Een nieuwe Formule 1-wagen bouwen kost Williams klauwen vol met geld, reken op een bedrag van €750.000 tot €1 miljoen. Geld dat het team niet heeft liggen voor dit soort ongein. Iemand anders moet de bon oppakken, omdat deze schade niet racegerelateerd is. 

Toen Romain Grosjean in 2017 een putdeksel raakte op het circuit van Sepang was zijn auto ook zwaar beschadigd. Waar teams doorgaans verantwoordelijk zijn voor het oplossen van hun eigen schades, volgde op dit geval een uitgebreide claimprocedure. Sepang, in Maleisië, ging van de kalender omdat ze de kosten van de Grand Prix niet meer konden opbrengen. Een extra kostenpost wegens rondslingerende putdeksels konden ze daarom niet gebruiken. Het duurde uiteindelijk tot september 2018 voordat de rekeningen vereffend werden.

De verzekeringsmaatschappijen van het circuit, de organisatie, Haas en ongetwijfeld Formula One Management betaalden. Het uitgekeerde bedrag is niet bekend gemaakt, maar aanvankelijk claimde Haas ongeveer zeven ton. Aangezien Günther Steiner verklaarde dat hij zeer content was met de afwikkeling (ondanks dat hij bijna een jaar op het geld moest wachten), zal de uitkering niet minder zijn dan wat Haas claimde.

Voor Williams kan deze klapper dus op een meevaller uitlopen. Niet alleen is George Russell ongedeerd uit het wrak gekomen, ze kunnen ook een volledig nieuwe auto bouwen. Omdat de eerste variant van de Williams nou niet bepaald heel goed was, kunnen ze van de gelegenheid gebruik maken om een verbeterde versie te bouwen. Het is te hopen dat er al genoeg nieuwe ontwikkelingen zijn bedacht om nu met een snellere Williams te komen. En dat allemaal op kosten van Baku.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5dacf89955d5e', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });