Lagere straf voor dronken wegpiraat die Fleur doodreed

Walter van Wijngaarden, de man die in 2016 met zijn Porsche 911 in beschonken toestand de toen 19-jarige Fleur doodreed, is in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar cel. Ook krijgt hij een rij-ontzegging van vier jaar.

We kennen de voorgeschiedenis van de noodlottige avond op 16 maart 2016, alweer meer dan drie jaar geleden: Walter en zoon Casper hadden vooraf in de kroeg flink lopen tanken (hoewel de barman hier achteraf de schuld van kreeg, want de mannen waren immers slachtoffer), en besloten toen een potje met elkaar te racen. In Loosdrecht ging het met een vaartje van 149 tot 170 km/u fout, en werd de toevallig aanwezige jonge kapster Fleur Balkestein in haar auto zó hard geramd door de 911 van Walter, dat zij later in het ziekenhuis overleed.

Met het hoger beroep is Walter van Wijngaarden er toch nog in geslaagd een jaartje van zijn celstraf te knabbelen, in eerste instantie kreeg hij vier jaar cel en vijf jaar rij-ontzegging. Zoon Casper, die in zijn MINI meedeed aan de scheurpartij, maar niemand raakte, krijgt opnieuw een taakstraf van 100 uur en een rij-ontzegging van een jaar. Dat zal ze leren.

De motivatie van de rechter: "Het handelen is zeer onvoorzichtig, maar niet roekeloos". Het plaatshebben van een straatrace is volgens het Hof niet bewezen. We zijn erg benieuwd naar de belevingswereld van de rechter: als met 1,15 promille in je bloed - en vijf eerdere veroordelingen wegens rijden onder onvloed op zak -  circa 170 km/u rijden op een 80-weg al niet roekeloos is, wat dan wel??