'Parkeren bij ziekenhuizen veel te duur'

Parkeren is in Nederland niet goedkoop. Zelfs bij ziekenhuizen moet dik worden betaald. Dat kan niet langer door de beugel vindt Seniorenorganisatie KBO-PCOB. Deze instantie spreekt van misbruik van patiënten en zieken en eist andere wetgeving.

Naast dat u al een poot en een rib wordt uitgedraaid door de zorgverzekeraars van dit land, mag u bij het parkeren bij een ziekenhuis ook nog eens flink wat euro's neertellen. De parkeertarieven bij ziekenhuizen stijgen al jaren gestaag mee met tarieven in de omliggende wijken en dat houdt is dat ze in sommige gevallen absurd hoog zijn geworden. De KBO-PCOB neemt daarom nu stappen tegen deze ontwikkeling. De organisatie gaat de kosten in kaart brengen en hier een petitie aan koppelen om de overheid in beweging te krijgen.

"We krijgen veel klachten, horen bedragen van honderden euro’s per jaar, en die kosten worden zelden vergoed. Alles wijst erop dat patiënten en bezoekers nog steeds een melkkoe zijn," zegt woordvoerder Arno Heltzel tegen de Telegraaf. Hij denkt dan ook dat het goed is al er wetgeving komt die de parkeertarieven betaalbaar houdt.

De ophef over de parkeerkosten bij ziekenhuizen heeft het kabinet al bereikt. PvdA-Kamerlid Ploumen gaat kamervragen stellen om erachter te komen hoe deze hoge tarieven mogelijk zijn gemaakt. "Het is een van de raarste dingen in ons land. Blijkbaar is het moeilijk om als overheid iets te doen, omdat ziekenhuizen het parkeren vaak uitbesteden." Ploumen gaat ook buiten de politiek kijken of er iets gedaan kan worden, want ze vraagt bij zorgverzekeraars of die bij de volgende contractonderhandelingen tussen hen en ziekenhuizen, ook de de parkeertarieven mee te nemen. 

Parkeren bij ziekenhuizen blijft overigens nog steeds goedkoper dan langs de weg parkeren. Zo is het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Oost in Amsterdam het duurst. Daar betaalt u vier euro per uur, tegenover bijna het dubbele langs de straat. Maar de woordvoerder van het ziekenhuis heeft een goed argument voor de vrij hoge prijs: "We zitten midden in het centrum. Als we onze tarieven verlagen, zal dat een aanzuigende werking hebben op automobilisten van buiten het ziekenhuis." En dus kunnen we de beschuldigende vinger eigenlijk gewoon wijzen naar de reguliere parkeermaffia