Pierre Gasly kostte Max Verstappen derde plaats

Red Bull besloot gisteren na het pechgeval van Pierre Gasly dat Max Verstappen zich moest inhouden omdat het bang was dat de Limburger anders ook zou uitvallen. Daardoor werd een potentiƫle inhaalactie op Sebastian Vettel in de kiem gesmoord.

Tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan leek het erop dat Max Verstappen Sebastian Vettel zou gaan inhalen, maar toen kwam Pierre Gasly met pech langs de baan te staan. De Franse coureur had problemen met de aandrijfas van zijn bolide nadat hij na het uitrijden van de pitstraat naar de zesde versnelling schakelde. Het bleek een belangrijk moment in de race van Verstappen, want het pechgeval zorgde voor de Virtual Safety Car en een teamorder die hem opdroeg om niet het maximale van de auto te vragen.

Het was een ongelukkige samenkomst van omstandigheden waardoor Max zijn race veilig moest uitrijden. Zijn team wilde koste wat kost voorkomen dat ook hij stil langs de baan kwam te staan en accepteerde liever een vierde positie dan helemaal niets. Overigens kreeg Verstappen de warmte niet terug in zijn banden na het vertrekt van de VSC, waardoor een inhaalactie er ook niet meer in had gezeten. 

"We struggled a little bit to get the warm-up going again, but after the failure that we'd seen with Pierre we didn't want to take too much risk. It was a driveshaft failure and we don't know why, so having seen that we didn't want to take any unnecessary risks with Max. His third P4 in a row, it's always frustrating when you're the first place off the podium, but I thought he had a strong race today," vertelt Christian Horner, teambaas van Red Bull.

Na de race was Max Verstappen op zich tevreden met het resultaat dat hij neerzette, maar ook hij weet dat er meer mogelijk was. "Ik kwam steeds dichterbij. Het gat was nog maar zeven of acht seconden, maar toen we de VSC kregen, daalde de temperatuur in de banden heel hard. Het lijkt erop dat onze auto misschien wat gevoeliger is voor dit soort dingen, of we moeten dit probleem nog oplossen. Ik weet het niet, want anders hadden we het natuurlijk al aangepakt," laat Max aan Racefans weten. "Daarna was het nog moeilijker. De auto gleed al flink en wanneer je de grip niet hebt, kun je ook geen snelheid behouden in de bochten. Dan verlies je een hoop tijd per ronde."

De Limburgse coureur denkt dan ook dat de race heel anders was geëindigd als de pech van zijn teamgenoot geen VSC had uitgelokt. "Het zag er allemaal erg goed uit voor ons als er geen Virtual Safety Car was geweest." Overigens komt het team over twee weken met een grote aerodynamische upgrade voor de auto. Daarmee zou het 'glibberen' van de RB15 in ieder geval opgelost moeten worden.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5dae1690393af', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });