Max Verstappen ziet nut van extra punt snelste ronde niet

Sinds dit seizoen krijgt de Formule 1-coureur die de snelste ronde tijdens een Grand Prix neerzet, een extra punt. Maar Max Verstappen ziet het nut er niet van in. Hij denkt dat het de sterkste teams nog sterker maakt.

Vlak voordat het huidige Formule 1-seizoen van start ging, introduceerde de organisatie nog een extra regel. Hiermee kunnen coureurs een extra kampioenschapspunt verdienen als ze de snelste ronde van de race neerzetten. En dat lijkt op papier leuk, want dat zou betekenen dat lui die niet bij de top 3 kunnen komen, toch de afstand tot die top drie op het gebied van punten kort kunnen houden. Maar zo werkt het in de praktijk niet volgens Max Verstappen.

Volgens de Limburgse coureur zit het venijn hem in het gat tussen de grote drie en de rest van de teams. Volgens hem is dit zo groot dat de laatste van de coureurs van de drie teams een 'gratis pitstop' kan doen, daarmee kan switchen naar soft-banden en zich volledig kan focussen op het snelste rondje. Zo blijven de punten dus altijd bij de topteams.

"Het probleem is dat de top drie teams altijd ergens tijdens een race een probleem met een van hun auto's krijgen, of dat er een gewoon wat langzamer is dan de rest. En ze kunnen altijd pitten omdat het gat achter hen zo gigantisch is. Door de extra punten maak je het gat tussen de teams dus alleen maar groter," vertelt Max. "Ik zie het nut er niet van, want zodra er iemand uit de top twee voor de punt gaat, heeft de pittende coureur op de zesde positie al geen schijn van kans meer."

Tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan ging Charles Leclerc aan de haal met de punt voor de snelste ronde. Hij pakte deze door een pitstop te doen en vervolgens op de zachtste band en zijn auto in kwalificatiemodus een ronde te doen. Het trucje van Leclerc is niet nieuw. Gasly dit al eerder en op vrijwel dezelfde manier in China.

De poging van Max voor de punt werd door Gasly gedwarsboomd omdat de Fransman met pech kwam te staan waardoor Verstappen zijn auto niet meer tot het uiterste mocht pushen.