Republiek Amsterdam gaat diesels en benzineauto's verbieden

Amsterdam doet waar het goed in is: lekker ahead of the curve zijn. De minst autovriendelijke stad van Nederland gaat per 2030 alle auto's met verbrandingsmotor VERBIEDEN. Want dat is superprogressief.

Vanaf 2030 mag u als bezoeker of inwoner van Amsterdam niet meer met een voertuig met verbrandingsmotor door de stad. Hierbij maakt het niet uit of u aan de Prinsengracht of in Kraaiennest woont, de hele stad moet eraan geloven. Dat is de uitkomst van het Actieplan Schone Lucht, van wethouder Sharon Dijksma (PvdA). Vanaf volgend jaar komt er een Milieuzone binnen de ring A10, tien jaar later moet de gehele gemeente uitstootvrij zijn. De enige gassen die de inwoners dan nog in hun neusgaten krijgen, zijn hun eigen quinoascheten. Het actieplan gaat de volgende fases door:

  • 2020: een milieuzone binnen de A10. Diesels van voor 2005 zijn niet welkom.
  • 2022: een milieuzone voor vrachtverkeer, stadsbussen en touringcars
  • 2025: brom- en snorfietsen uitstootvrij, verdere uitbreiding milieuzone voor vracht- en bestelwagens, taxi's, ov-bussen en touringcars en een milieuzone voor pleziervaart en de GVB-pontjes
  • 2030: totaalverbod des doods, alle auto's op de trein naar het oosten, noorden en zuiden. Tegen die tijd heeft elk huis ook een warmtepomp, en is de hele stad vrij van fossiele brandstoffen.

Het idee van het plan is dat Amsterdammers langer leven door schone lucht, gemiddeld een jaar. Dijksma: "We gaan er alles aan doen om die situatie te verbeteren. Zo krijgen we letterlijk een gezondere en leefbaardere stad." Mooi, als Amsterdam ballen heeft voert het meteen een vet- en suikertaks in, en een belasting op te weinig bewegen. Dan wordt iedereen in de gemeente minstens 100 jaar oud.

In een reactie laat Mileudefensie weten hevig geschokt te zijn door de rigoureuze aard van de plan...haha, nee. Wethouder Dijksma wordt nog net niet zalig verklaard: "Winst voor de longen van alle Amsterdammers", zegt Anne Knol van Milieudefensie. "Dit is gewoon een heel mooi plan: Amsterdam is de eerste gemeente in Nederland die echt besluit om een uitstootvrije stad te worden. Dat is hard nodig, want de lucht in de stad is ongezond en de uitstoot van fossiele voertuigen draagt bij aan klimaatverandering. 66% van de Amsterdammers will alleen uitstootvrij verkeer in de binnenstad, dus er is veel draagvlak voor dit plan."

Amsterdam, het morele kompas voor De Rest Van Nederland. We danken God op onze knietjes dat Schiphol in de gemeente Haarlemmermeer ligt, anders konden we onze nationale luchthaven ook wel opdoeken.