Olcay Gülsen probeerde €18k aan SUV-reparatiekosten te declareren

Als autobezitter zit het soms mee, en soms loop je tegen onverwachte kosten in de tienduizenden euro's aan. U mag Olcay Gülsen tot de laatste categorie rekenen. Maar ze had een plannetje: je laat je bedrijf die privé-factuur gewoon betalen. 

We zien een aardige spread bij RTL Z vandaag: Nikki Sterkenburg trekt de financiële handel en wandel van Olcay 'Supertrash' Gülsen uit elkaar. Hierbij viel ons oog op een lijvige factuur voor de reparatie van haar Range Rover.

Als fashionista en prominent ondernemer moet je wel met een beetje leuke wielen voor de dag komen, en wat is er geschikter dan een hele dikke Range Rover met V8? Echter, de onderhouds- en reparatiekosten zijn niet voor de poes. Wat je dan kunt doen is de rekening van je privé-auto weg proberen te schrijven op je bedrijf. Het lukte Olcay Gülsen niet, en de schrikbarend hoge rekening van 5 kantjes ligt op straat. Kosten: 18.000 euro, en dat terwijl er veel onder garantie vervangen is.

Gülsen, oprichter van het inmiddels failliete modemerk Supertrash, verplaatste zich in de koning de PC Hooft-tractoren: een Range Rover TDV8. In plaats van deze te leasen of hem op naam van de zaak te zetten, werd hij privé gekocht, maar het was dan ook een uitloopmodelletje met vermoedelijk een flinke korting niet nieuwe importwagen. De auto is in januari 2013 nieuw geregistreerd, in dat jaar kwam de volledig nieuwe (en fors lichtere en verbeterde) generatie Range Rover uit. Tot en met 2013 werd de TDV8 nog als HSE of als Vogue aangeboden door Land Rover Nederland, met een lijstprijs van respectievelijk €136.900 en €144.900.

Nog binnen vijf jaar tijd, en na 100.000 kilometer kreeg de Range echter flinke kuren. De gehele V8 werd vervangen "in overleg met LR Nederland", waarbij middels een coulanceregeling twee van de vijf kantjes onder garantie lijken te zijn gedaan - ook al was deze al twee jaar verlopen. Maar toch bleef er een rekening van - hou u vast - 18.000 euro over aan zaken die niet onder de garantie vielen (PDF). Grootste post: een servicemotor (de V8 zelf) van bijna 9,4 mille. Wel bijzonder, dat een V8-dieselmotor het nog geen ton uithoudt. Zou Gülsen het ding alleen plankgas in de laagste versnelling hebben gereden?

In maart 2018 ging Supertrash failliet, op 28 februari probeerde Gülsen de reparatie van haar auto nog in haar zinkende bedrijf te duwen. Wellicht ter compensatie van de 36k die ze nog in haar bedrijf had gestopt? RTL Z: "Drie dagen voor het aantreden van Paape (op 20 februari 2018, red.) hadden investeerders en Gulsen zelf dan al 300.000 euro in het bedrijf geïnvesteerd in de vorm van een zakelijke lening. Privé legde Gulsen ruim 36.000 euro in."

Hoe het ook zij: Gülsen rijdt nog steeds Range Rover, getuige onderstaande tweet, eentje van de huidige generatie bovendien. We hebben navraag gedaan bij Land Rover wat er precies onder garantie is gedaan en hoe een motor het binnen een ton al kan begeven, zij informeren momenteel bij de dealer en komen erop terug.  Tot zover Autobahn Boulevard - tu du du du duuuuuuh.

Update 13:20. In een reactie laat Land Rover Nederland weten dat de kwaliteit van de 4.4 V8 wat hen betreft niet in twijfel getrokken kan worden. De bewuste auto is niet in Nederland gekocht, maar geïmporteerd uit Duitsland. De voorgeschiedenis van de auto is de Nederlandse dealer daarom niet bekend. De auto is welgeteld één keer voor onderhoud bij het betreffende dealerschap geweest, toen is Olcay gemeld dat er groot onderhoud aan zat te komen. Dit is vervolgens genegeerd. 

Vervolgens heeft de auto een flinke botsing gemaakt, waarbij hij eigenlijk total loss verklaard had moeten worden. Dit is niet gebeurd, en mogelijk heeft de motor hier last van gehad/gehouden. Toen hij uiteindelijk met 100.000 km op de teller toch bij de garage terechtkwam moest de motor vervangen worden, en is een deel van de kosten uit coulance (of omdat de klant een BN'er is) overgenomen. Bij het nalopen van de auto bleek echter wel dat er sprake was van serieus achterstallig onderhoud, wat zich onder andere manifesteerde in olie die als appelstroop uit het carter kwam lopen.

Laten we afsluiten met positief - en volstrekt niet-autogerelateerd - nieuws over het lijdend voorwerp van dit artikel: Olcay heeft een contract bij Talpa getekend, zij staat de komende jaren bij John de Mol op de loonlijst. Dat kon minder.