Kamer over autoverbod Amsterdam: 'daar gaan jullie niet over'

Gisteren dropte PvdA-wethouder Sharon Dijksma een bommetje, met de stelling per 2030 alle fossiele auto's uit de stad te weren. De Tweede Kamer toont zich in een reactie not amused, en vindt dat 020 een te grote broek aantrekt.

In ons eerste topic over de kwestie noemden we onze hoofdstad al even schertsend de Republiek Amsterdam, maar heel ver van de waarheid is dit nou ook weer niet. 020 gaat regelmatig zijn eigen gang, ook in zaken waar het helemaal geen bevoegdheid heeft. We noemen de muiterij tegen het regeringsbeleid ten aanzien van illegalen, en ook rigoureuze plannen als een autoverbod kunnen ze niet zomaar op eigen houtje initiëren.

Het zal u niet verbazen dat vooral de rechtse partijen kritisch zijn. Remco '1.500 euro boete' Dijkstra van de VVD: "Amsterdam zet een stip op de horizon, alleen is er momenteel helemaal geen wetgeving die een ban op benzineauto‘s in de stad mogelijk maakt". Om te vervolgen: "En die regels daar gaan wij hier in Den Haag over, niet Amsterdam. Het kabinet heeft niet al te lang geleden een plan naar buiten gebracht om een einde te maken aan de lappendeken van milieuzones in het land, daar levert dit voorstel niet bepaald een bijdrage aan.’’ We zien er de ironie wel van in dat Dijkstra een proefballonnetje affakkelt. 

De PVV grijpt als gewoonlijk naar de megafoon en noemt de plannen bij monde van Kamerlid Roy van Aalst 'knettergek'. Een typering die PvdA-bestuurders eerder al opgeplakt kregen van de partij. "Vanaf 2030 is Amsterdam echt nog alleen voor de subsidieslurpende Tesla-elite. De gewone, diesel- of benzinerijdende man of vrouw is dan de klos", klinkt het met gevoel voor retoriek vanuit de Partij voor de Grindtegel.

Nog los van de vraag hoeveel betaalbare elektrische- en waterstofauto's er in 2030 op de nieuwe en tweedehands markt zijn, is de kostencomponent een factor van belang. Linkse mensen zullen in dit opzicht meteen met de subsidiebuidel gaan zwaaien, en voor GroenLinks gaat deze vlieger inderdaad op. De grootste partij van Amsterdam is in zijn nopjes, andere partijen zetten kanttekeningen:

"We steunen de ambitie om zo snel mogelijk te vergroenen, maar het moet wel haalbaar zijn. In 2030 verwachten we twee miljoen elektrische auto's te hebben, dat zijn er veel te weinig voor de plannen van Amsterdam. Je zult altijd mensen met een (tweedehands) benzineauto overhouden, want zo’n wagen gaat lang mee. Maar dit is een flinke steen in de vijver van Amsterdam, hier moeten we naartoe.’ (Rutger Schonis, 66)

"We kunnen mensen niet uit de auto pesten. Dus moeten we druk op producenten leggen, zodat zij sneller en meer schone auto’s op de markt gaan brengen en daarmee de markt stimuleren en prijzen gaan zakken. Amsterdam toont ambitie, schone lucht is ook belangrijk. Maar het tempo waarop lijkt vooralsnog niet haalbaar." (Cem Laçin, SP)

Hoe de landelijke PvdA-fractie over het plan denkt is nog niet bekend. Alle citaten: Algemeen Dagblad.