Auto’s en klokkies: dit elegante uurwerk siert uw Singer Porsche

Van alle Porsche-veredelaars/-retrofitters/-coachbuilders is Singer wellicht de bekendste. Voor een gigantische som geld wordt een op maat gemaakte 911 geleverd. Maar wat is een poser-auto zonder een bijgaand klokje?

Smaak is persoonlijk, en in de basis kan je mensen indelen in twee groepen: de rauwen en de gepolijsten. Verzin er zelf uw tegenstellingen bij: haute cuisine versus een pure hamburger, Vivid versus Anabolic, de Eagles versus Zeppelin, of - op autogebied - Singer versus Hennessey. Alles bij Singer is een kunstwerkje, maar omdat het zo gepolijst is, is het eerder een object om in je woonkamer te stallen dan een pretmachine die je op de weg de sporen geeft. Want God verhoede dat er een vliegje op je bumper komt.

Enfin, bij auto’s horen klokjes, getuige onze zeer onregelmatig terugkerende themarubriek. Zou je bij Hennessey een gouden kermis-Rolex (voor bij de armband met grove schakels) verwachten, bij Singer kom je daar niet mee weg. Want een parvenu koopt geen Singer. Het uurwerk voor bij uw custom 911 precies wat je ervan verwacht: Chesterfield-stijl. Een leren band, een niet te opzichtige klok, smaakvol tentoongesteld op een motorblok, met twee klassieke kelkjes op de achtergrond. 

De klok heet Track1, en komt uit de koker van Singer Reimagined, een dochterbedrijf van Singer Vehicle Design. Het werd opgericht door Rob Dickinson (de grondlegger van Singer) en de Italiaanse horlogeontwerper Marco Borraccino. Hun gemeenschappelijke liefde voor horloges uit de jaren '60 en '70 zijn in de producten terug te zien. Aan de Track 1 werd tien jaar gewerkt, het horloge maakt gebruik van een nieuwe chronografische technologie die 'Agengraphe' heet. 

Dickinson omschrijft het horloge als volgt: "The Track1 has been another extreme endeavour for Singer. We wanted to reimagine the sports chronograph, imbuing it with the same values that we’ve applied to our automotive services for the last decade. Iconic design, optimized with modern engineering and cutting-edge material science, in pursuit of mechanical art."