Auto van Enzo Knol kan serieus hard

Dat je als succesvolle vlogger serieus pecunia-knaaks kunt verdienen bewijst Enzo Knol. Zijn gevlog leverde hem een bloedsnelle Jeep Grand Cherokee Trackhawk op. Dit powerhouse zette onlangs een snelheidsrecord op ijs.

Vijfentwintig jaar geleden kwamen beroemdheden op teevee, tegenwoordig zijn ze op het internet te vinden. Waar oude mensen nog afstemmen op Matthijs van Nieuwkerk heeft de jeugd al geen idee meer hoe de afstandsbediening van de treurpit werkt. De kijkuurtjes gaan op aan youtube- en instagram-celebs. In hun gedrag zijn zij overigens niet heel verschillend van meer oud-mediale beroemdheden: wie succes oogst koopt een leuke auto, zoals genoemde Trackhawk van Knollemans dus.

De Jeep Trackhawk is een vrij unieke verschijning, met zijn meer dan 700 pk sterke supercharged motor is de grote SUV niet voor iedereen. Hard kan ie echter wel: op asfalt topt de wagen op een nette 290 km/u. Maar hoe presteert de Trackhawk op ijs? Deze vraag stelden enkele Russische recordbrekers zich, voordat ze met een exemplaar naar een bevroren Siberisch meer afreisden.

Op het vermaarde Baikal Ice Motor Sports Festival (wie kent het niet) kon de Trackhawk op 12 kilometer aan ijsmeer de beentjes strekken. Tevoren werd alle overbodige ballast verwijderd, en ook de tankvulling bleef tot een minimum beperkt. Het resultaat: 257 km/u gemiddeld, gemeten over een afstand van een kilometer. Op topsnelheid werd zelfs 280 km/u gemeten. Het gemiddelde was voldoende voor een door de FIA erkend record, voor SUV’s weliswaar. We weten immers dat de snelste auto op ijs deze BMW M3 met Supramotor is.