Het ging de afgelopen jaren - mogen we wel stellen - erg lekker met het aantal gestolen auto's in Nederland. Door betere beveiliging, maar ook samenwerking tussen de opsporingsdiensten, hadden steeldieven er niet zo'n zin meer in. Het aantal diefstallen bleef dalen, in vijfentwintig jaar tijd zelfs met een factor vijf. Kortom: hoera en hoezee, ongure figuren blijven eindelijk met hun tengels van andermans auto af.
Fast forward naar het heden: de AVC heeft ruim vier maanden de deuren gesloten, en uit cijfers over het eerste trimester van 2019 blijkt dat er in deze periode 10 procent meer voertuigen zijn gestolen dan vorig jaar: 7.629 voertuigen werden ontvreemd, tegenover 6.935 vorig jaar. Maar er is een zilveren randje.
In bovenstaande hebben we het over 'voertuigen': dus bussen, motoren, brommers, caravans, aanhangers, auto's, alles. Kijken we puur naar de auto's, dan zien we een lichte daling van 1,0 procent: 2.461 in de eerste vier maanden van 2019 versus 2.485 in dezelfde periode van 2018. Eigenaren van jonge auto's (0 t/m 3 jaar) echter, kregen een stijging van 13,4 procent voor de kiezen: 551 vs 486 stuks.
Kortom: grosso modo valt het met de autodiefstallen nog best mee, behalve bij de echt jonge auto's. De grootste algemene stijging komt op het conto van de brommers (+22,0 %) en de motoren (+13,5 %). Mocht de stijging de rest van het jaar doorzetten, dan wordt het misschien weer eens tijd de AVC uit de mottenballen te halen...
U vindt de gebruikte cijfers - afkomstig van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) - HIER. In januari meldde het LIV dat in 2018 vooral hybrides (van Toyota) erg geliefd waren bij het steelvolk. Of dat nu nog steeds zo is, is niet bekend.