Het is erop of eronder voor Ferrari in Barcelona

Na vier 1-2's voor Mercedes, is het uur van de waarheid voor Ferrari aangebroken. De Scuderia monteert in Barcelona een nieuwe motor, en krijgt hierin van Shell een nieuw ontwikkelde olie. De overwinning moet een keer komen.

Het Hollandse spreekwoord 'het kan verkeren' is dit seizoen zeer zeker op Ferrari van toepassing. Iedereen en zijn tante tipte het team uit Maranello na de wintertests als de absolute kanshebber voor de wereldtitel, maar de realiteit is dat de Scuderia nu al 74 punten achter Mercedes ligt in het wereldkampioenschap. Met nog 17 races te gaan is niets onmogelijk, maar in Maranello beginnen ze wel ongeduldig heen en weer te schuiven. Sinds de introductie van de nieuwe 'Mission Winnow'-livery - tijdens de GP van Japan vorig jaar - werd ironisch genoeg geen enkele keer gewonnen. En dat terwijl Ferrari in 2018 juist zo goed uit de startblokken kwam.

De leiding van het F1-team realiseert zich dat het iets moet forceren, en neemt daarom een motorupdate mee naar Barcelona. Deze zou eigenlijk pas twee races later komen - in Canada - maar Ferrari heeft nú de edge nodig. Een logisch gevolg van de stap is dat het iets langer met de twee overgebleven motoren moet doen, en dat de tweede motor mogelijk iets zwakker is dan hij in Canada was geweest. De technici hebben immers een maandje minder aan ontwikkelingstijd gehad. Voor wat betreft het eerste: Ferrari kan er later in het seizoen nog voor kiezen een oude motor zonder straf opnieuw in te bouwen. Vorig jaar deed Red Bull hetzelfde, in Rusland.

Door de nieuwe motor zal ook nieuwe olie stromen. Ferrari's brandstof- en smeermiddelenleverancier Shell heeft een olie ontwikkeld "that will guarantee better performance", aldus de nieuwe teambaas Mattia Binotto. De Italiaan, die dit jaar het stokje overnam van de ontslagen Maurizio Arrivabene, weet dat hij twee topcoureurs heeft. Ook de auto kan zich meten met de Mercedes, dus een overwinning is eigenlijk slechts een kwestie van tijd. Binotto:

"We are at the Spanish GP, a race in which most of the teams usually bring new developments, so we expect an improvement in performance from our opponents. We are late in the league and we know that we must recover, and as far as we are concerned it is clear that development will be the key to this season. 

After bringing a new aerodynamic package to Baku, we will also have news in Barcelona in this area. There will also be a new power unit anticipating the initial program that planned to introduce the second unit in Canada. We were able to bring these developments here only thanks to a great team effort that shows how much the whole team is pushing to catch up."

Of het in Barcelona raak zal zijn? De geschiedenis is Ferrari niet heel gunstig gestemd. De laatste overwinning dateert van 2013, toen Fernando Alonso een thuisoverwinning pakte. Daarvoor moeten we terug naar 2008, toen Kimi won. 2008 was tevens het laatste jaar dat Ferrari een constructeurstitel pakte. Het mag wel weer eens, zogezegd...