Volop verzet tegen massale bomenkap langs provinciale weg N319

Een prachtige rij eiken langs een provinciale weg, waar vind je dat nog? In de Achterhoek, that's where. De provincie wil er echter honderden kappen, want God verhoede dat er eens iemand tegenaan rijdt.

De gestage daling van het aantal verkeersdoden, die tot 2014 een feit was, is grotendeels toe te schrijven aan verbeterde infrastructuur: bredere wegen, vangrails, en minder potentieel dodelijke objecten langs de weg. Zoals bomen, want raak een forse eik met je auto en je kunt het vaak vergeten. Bomen geven niet mee. Tel hierbij op dat auto's de laatste jaren significant breder zijn geworden (hoedtik @BasBvP), maar de wegen met bomen erlangs niet (want: er staan bomen pal naast), en je herintroduceert een stukje gevaarsetting. Hiervoor zijn wegbeheerders en overheden allergisch, zeker nu het aantal verkeersdoden weer stijgt.

Voor de provincie Gelderland is dit aanleiding genoeg om niet minder dan 343 bomen langs de N319 (Ruurlo-Groenlo) met de grond gelijk te maken. Opdat de provinciale weg er als elke andere weg uitziet, en de consequenties bij het van de weg raken niet direct desastreus zijn. In een artikel in de Volkskrant komen tegenstanders van de kap aan het woord, om redenen die u kunt verzinnen: de bomen zijn gezond, staan er soms al anderhalve eeuw, en waarom zou je een mooi stukje natuur opofferen voor iets minder risico? Het is niet zo dat er daar elke maand iemand op een boom klapt, per slot van rekening. Volgens de beschikbare cijfers viel er in 2017 een dode, in de vier jaar hiervoor waren vier niet-fatale ongelukken. Leg dat eens naast wat er op - zeg - de N34 in Drenthe gebeurt...

De argumenten tegen bomenkap zijn valide, als je het ons vraagt, echter: de provincie weet zich gesteund door minister van Nieuwenhuizen (I&M). In dit grootschalige plan om het aantal doden op de N-wegen terug te dringen - budget: 50 miljoen euro - is bomenkap expliciet opgenomen. En dit gebeurt al volop: bijvoorbeeld in april 2018 langs de provinciale weg bij Baarn. 

Aan de andere kant: gezien de #ophef die het plan in de Achterhoek veroorzaakt zal het nog wel even duren voordat de kettingzaag in de stam gaat langs de N319. Stiekem hopen - en verwachten - we dat de eiken gewoon blijven staan. Wie het echt niet trekt om door een bomencorridor te rijden kan altijd een stukje omrijden, via Lichtenvoorde - of via Borculo en binnendoor.

Vooropgesteld: we zijn niet mordicus tegen bomenkap langs wegen: als een N-weg door toenemend verkeer volledig vastloopt en verbreed moet worden, dan mag wat ons betreft de zaag erin. Bomen kan je immers prima herplanten, en in de moderne ruimtelijke ordening is gelukkig steeds meer plaats voor groen. Echter, op een rustig stukje N319 tussen twee - met respect - negorijen moet je ze gewoon lekker laten staan. Daar is geen enkele noodzaak om ook de laatste beetjes authentiek groen in Nederland met de botte bijl te ruimen. 

Foto: rij bomen gaat eraan, langs de N247 in Noord-Holland (juni 2012)