Rijverbod voor gepantserde Land Cruisers van Marechaussee

Het is niet echt des Toyota's om auto's met ernstige mankementen af te leveren, maar toch haalt Defensie per direct 18 gepantserde Land Cruisers van de weg. Dit vanwege 'ernstige veiligheidsrisico's'.

Met een gepantserde Land Cruiser rij je alles en iedereen van de weg, en de Koninklijke Marechaussee heeft er maar liefst 18 van (plus zes die nog in bestelling staan). Echter, ze hebben ze een onmiddellijk rijverbod gekregen, aldus Defensie deze woensdag op haar website. Tegen het NRC spreekt een woordvoerder over 'fouten aan stuurkolom en brandstoftank'.

De Toyota's werden vorig jaar in gebruik genomen, waarna zich al snel enkele problemen voordeden, die rap opgelost konden worden. Het ging toen om waterlekkages en gebarsten ruiten. De huidige mankementen daarentegen zijn ernstiger van aard. In hoeverre ze samenhangen met de aangebrachte bepantsering is niet duidelijk. Deze wordt aangebracht door een niet bij naam genoemd Frans bedrijf. Defensie zegt de fabrikant aangesproken te hebben op de tekortkomingen en het bedrijf aansprakelijk te stellen. "Met hen wordt geprobeerd om de problemen zo snel mogelijk te verhelpen. De marechaussee valt voor operaties tijdelijk terug op andere voertuigen." Dat zullen de gepantserde G-Klasses zijn die ze een jaar of drie geleden bij Mercedes aanschaften.

Voor zover bekend heeft het incident geen invloed op de order die Rijkswaterstaat eerder deze maand bij Toyota plaatste, voor een vloot aan Hilux-modellen. Hiermee vervoeren de weginspecteurs in de toekomst de pijlwagens waar u allemaal zo massaal op knalt.