McLaren GT: dé lange-afstandsscruiser voor de superrijken

McLaren heeft een nieuwe toevoeging aan zijn line-up toegevoegd, de GT. De auto is - anders dan de 570GT - een op zichzelf staand model, en moet de ideale reisgezel voor lange trips zijn.

Tot nu toe had McLaren drie 'Series' (categorieen) waarbinnen al hun modellen pasten: de Sports Series (570S en afgeleiden), de Super Series (720S) en de Ultimate Series (Speedtail, P1). De GT - die volgens de PR-speak wel 'zijn DNA met dat van de Speedtail deelt' - breekt met deze traditie, door zich in geen enkel vakje te laten duwen. McLaren noemt het "a unique, tailored model”.

Onder de kap ligt McLarens bekende 4,0 liter V8, die in deze configuratie 620 pk en 630 Nm levert. Dit is goed voor een topsnelheid van 326 km/u. 0-200 km/u gaat in 9,0 seconden (0-100 in 3,2s), en de eerste exemplaren komen al eind 2019 op de weg. Ja, 'al', want McLaren heeft er normaalgesproken een handje van om modellen jaren van tevoren aan te kondigen.

De McLaren GT houdt vast aan de waarden van lichtgewicht constructie: het DIN-gewicht (90% volle tank, alle vloeistoffen, geen bestuurder) ligt op 1.530 kg. CEO Mike Flewitt: “It will be a car that combines competition levels of performance with  continent-crossing capability, wrapped in a beautiful lightweight body.  It’s a car that has been designed for distance and one that will also  provide the comfort and space expected of a grand tourer."