Formule 1 in gesprek met Marokko voor plek op kalender

Op de F1-kalender ontbreekt al meer dan 25 jaar één continent, en u mag nul keer raden wat dat is, want het is Afrika. Hier komt mogelijk verandering in, want de FOM praat met Marokko over een race in de Maghreb.

Commercieel directeur Sean Bratches weet als geen ander dat er sinds de GP van Zuid-Afrika in 1993 niet meer is geracet op het vergeten continent, en dat het voor de PR aardig zou zijn als er weer eens een Afrikaanse GP plaatsvindt. Of en wanneer dit weer gaat gebeuren is nog open, maar de FOM is wel benaderd, door een van de laatste drie overgebleven Afrikaanse koninkrijken: Marokko. "We have proactively been approached by Morocco and Marrakech to take a grand prix there. There is a high degree of interest."

In Marrakesh wordt overigens al sinds drie jaar een Formule E-race georganiseerd, maar de ambitie is groter. Op welk circuit er dan precies geracet moet worden wordt niet gezegd, maar een stratencircuit ligt voor de hand. Niet alleen omdat Liberty Media meer races op een stratencircuit wil, maar ook omdat er simpelweg niets anders ligt in Marrakesh. De Formule E racet er op het tijdelijke Circuit International Automobile Moulay El Hassan, dat voor de F1 wel wat uitgebreid zal moeten worden. Het is namelijk maar 3 km lang, dus de Formule 1 zou er 102 rondjes gaan rijden.

Het aantal mogelijkheden in Afrika is niet heel overvloedig, maar naast Marokko is er nog steeds interesse vanuit Zuid-Afrika. Hier ligt immers al een circuit (Kyalami), hoewel we moeten toegeven dat we geen idee hebben wat hier de huidige staat van is, en hoeveel het gaat kosten om dit naar moderne F1-standaarden te upgraden. Kennelijk is het niet onmogelijk, aangezien Bratches hierover zegt:

Formula One raced in South Africa before – there is a historic track in Kyalami – but I have been told that due to political considerations historically, that ceased. We are looking in the short term to have a race there. It is really important to us to have a race in Africa.

We vinden het meer dan ooit jammer dat we niet op de F1-persco een vraag kunnen stellen, want we hadden het met Mercedes-teambaas Toto Wolff graag over een regenrace in Afrika gehad. De vraag 'would you bless the rains down in Africa...Toto?' is eigenlijk te mooi om niet te stellen. Aan de andere kant: u weet wat er met grappenmakers tijdens F1-persconferenties gebeurt, vraag het maar aan Juan-Pablo Montoya.

Dat Marokko mogelijk een plekje op de F1-kalender krijgt lijkt ons in principe geen onmogelijkheid: het is een van de weinige plekken in Afrika die goed ontsloten is met goedkope vliegroutes, en klaarblijkelijk is de ambitie er. Koning Mo de Zesde lijkt een fan van snelle auto's te zijn: hij nodigde de Gumball in 2004 ook al eens uit om in zijn land te racen rallyen. Wel lijkt een plekje op de kalender ons iets van de langere termijn, maar wat in het vat zit, verzuurt niet. Fun fact: de laatste GP van Marokko dateert uit 1958 (Casablanca), destijds won Stirling Moss.

We zouden de race overigens wel helemaal achteraan de kalender plannen, als we de FOM waren. Er bestaat een reële kans dat de teams er met wat minder materiaal (en wat meer verstekelingen) vandaan vertrekken dan ze gekomen waren. Scheelt meteen weer transportkosten naar de thuisbasis. Hieronder hebben we alvast een F1-auto, die goed bij de Gucci-knikkerzak en -riem past (via). Nu nog een bontkraagje op de halo en hij is helemaal af.