Horner: 'wintertests in Barcelona moeten blijven'

Met de komst van de Dutch GP groeit de onzekerheid over het voortbestaan van de GP van Spanje. Een definitief uitsluitsel voor 2020 hebben we niet, maar Christian Horner pleit ervoor er hoe dan ook de wintertests voort te zetten.

Barcelona staat sinds 1991 op de F1-kalender, en is sinds 2016 de vaste locatie voor de pre-season tests. Niet alleen is het goed over land bereikbaar voor alle teams, het ligt ook zuidelijk genoeg om doorgaans geen problemen met het weer te hebben in februari. Als bonus heeft het circuit bovendien een beetje van alles: langzame bochten, middelsnelle bochten, en lekker snelle doordraaiers en twee rechte stukken. Kortom: van alles om op te testen.

Het is als gezegd niet zeker of Barcelona van de kalender verdwijnt of niet, maar de voorgestelde datum van Zandvoort valt wel redelijk samen met het slot dat Barcelona nu heeft. Niet dat daar geen mouw aan te passen is, maar het contract loopt wel af. Christian Horner zegt hierover:

"It would be a great shame if we don't come back racing in Barcelona but we certainly should continue to test here," said Horner. "I think, being European based, it's far enough south to have sensible weather. From a cost point of view it's cost efficient for the European-based teams to come and test here and it's a good track. It has a combination of high-speed, medium-speed and low-speed corners so it'd be a shame if it doesn't get utilised for at least testing duties."

Mocht Barcelona in zijn geheel uit het oogveld van de Formule 1 verdwijnen - wat we niet heel waarschijnlijk achten - dan heeft het circus een aantal uitwijkmogelijkheden voor tests: Jerez de la Frontera, in Zuid-Spanje, of anders het Portugese Estoril. Het is iets verder rijden, maar je hebt wel een flinke goed weer-garantie. Voor de natte setups doet dit dan weer weinig, maar laten we wel zijn: regenraces zijn een zeldzaamheid in de moderne F1, en ook hier is een mouw aan te passen: Barcelona is wel eens natgesproeid om er de profielbandjes te testen.