Verongelukte Tesla-rijder had Autopilot ingeschakeld

Een man die op 1 maart met zijn Tesla onder een vrachtwagen schoof en dit niet overleefde, had ten tijde van het ongeluk zijn Autopilot ingeschakeld. De Tesla reageerde niet op de dreigende botsing, zo blijkt uit een voorlopig rapport.

Op 1 maart van dit jaar crashte Jeremy Beren Banner in Florida met zijn Model 3 in een grote truck (nieuwsitem). De 50-jarige Amerikaan overleefde de klap niet. Zijn Model 3 reed 109 km/u op een snelweg waar de maximumsnelheid 89 km/u bedroeg. Tien seconden voor het ongeluk schakelde Banner de Autopilot in, waarna hij volgens Tesla 'zijn handen onmiddellijk van het stuur haalde'. De auto noch de bestuurder deed vervolgens iets om het ongeluk - waarbij het dak van de Model 3 werd gedecoupeerd - af te wenden.

Dat zijn de conclusies van het voorlopige rapport dat de Amerikaanse veiligheidswaakhond NTSB deze week heeft gepubliceerd. Het is niet het eerste incident waarbij doden vallen bij een ingeschakelde Autopilot. Ook hier lijkt sprake te zijn van laakbaar handelen door de bestuurder.

Tesla zegt in een reactie het incident te betreuren, maar legt nog eens nadruk op de verantwoordelijkheid van de bestuurder. Een Autopilot is geen 'fire and forget'-achtig instrument, maar een ondersteuning van het rijden door een persoon.

Tesla drivers have logged more than one billion miles with Autopilot engaged, and our data shows that, when used properly by an attentive driver who is prepared to take control at all times, drivers supported by Autopilot are safer than those operating without assistance. For the past three quarters we have released quarterly safety data directly from our vehicles which demonstrates that.

Het rapport volgt kort op de bekendmaking dat de familie van een ander 'Autopilot-slachtoffer', Walter Huang, Tesla aanklaagt.