WA of Allrisk: bij welk premiebedrag ligt de grens?

De keuze om je auto WA (eventueel met beperkt casco) of all-risk te verzekeren hangt sterk samen met twee zaken: de waarde van de auto en de hoogte van de premie. Want zekerheid mag wat kosten, maar niet de wereld.

Allianz

Je kunt je geld maar een keer uitgeven, en het liefst aan leuke dingen, die aan bod komen als er na alle verplichte uitgaven nog een beetje budget over is. Als u een auto hebt, is de autoverzekering zo’n verplichte uitgave. Hierbij hebt u twee keuzes: WA of all-risk. Het grote verschil tussen beide is het al dan niet vergoeden van de schade aan het eigen voertuig: een all-risk betaalt ook netjes uw kostenpost, wanneer u een ander hebt ge-T-boned. 

Mocht u in de gelukkige positie verkeren een Bugatti Chiron of LaFerrari in de garage te hebben staan, dan is deze keuze snel gemaakt. Een klein krasje wegpoetsen of een vloermat vervangen kost hier al het equivalent van een klein stadsautootje, en bovendien speelt geld in zo’n geval toch geen rolex, dat beetje extra premie wordt niet gemerkt in huize Welvaart. 

Echter, de normale autorijder zoekt liever een goedkope autoverzekering. Naarmate het aantal schadevrije jaren toeneemt worden autoverzekeringen sowieso goedkoper, dankzij de oplopende no-claimkorting. Bij 75 tot 80 procent no-claim wordt het dan ineens de moeite waard om de eigen auto toch maar volle bak te verzekeren. Wij vroegen ons af: vanaf welk bedrag is dit het geval? Mensen die overtuigd zijn van hun eigen rijvaardigheden zullen dit over het algemeen wat lager inzetten, aangezien de schade bij niet-eigen schuld toch wel gedekt wordt door de verzekering van de tegenpartij. 

Dit alles is natuurlijk niet zo relevant wanneer u een brikkie met een dagwaarde van (een paar) duizend euro rijdt, dan zoekt u gewoon een goedkope autoverzekering die het liefst niet veel meer dan een tientje of twee per maand kost. En die zijn te vinden, bij Allianz Direct kan je eenvoudig je autoverzekering berekenen. Een leuk bedrijf, dat niet alleen bij de broertjes Coronel, maar ook bij Autobahn het geld met bakken over de schutting gooit. Dan willen we best wel eens een leuk stukje over ze schrijven, voor de lezers die nog een auto moeten aanschaffen of – al dan niet bewust - op zoek zijn naar een nieuwe autoverzekering. Vergelijk de aanbiedingen eens, zouden we zeggen.