Landelijke OV-staking: hoe overleefde Nederland de ochtendspits?

Het openbaar vervoer in Nederland ligt vandaag plat, afgezien van anderhalve trein tussen Amsterdam en Schiphol, want dat moest van de rechter. Er werd gevreesd voor een verkeersinfarct des doods, maar was die vrees ook gegrond?

Half Nederland pendelt met de trein naar het werk, vooral in de overvolle Randstad. Als het hele OV dan wordt lamgelegd kunt u zich voorstellen hoe druk het wordt op de weg. Echter, dit is Nederland, dus de staking kwam niet als een verrassing. Iedereen die niet volledig van de buitenwereld is afgesneden wist ervan, en heeft - al dan niet - geanticipeerd op dit moment. We gokken derhalve dat veel mensen vandaag vanuit huis werken, of hun werktijden hebben aangepast.

We zien vandaag vooral dat de grootste drukte een beetje naar voren wordt getrokken. Waar de filepiek doorgaans tussen 08:15 en 08:30 ligt, was het vandaag al vroeg drukker: om 07:45 uur stond er met 696 km file op alle A- en N-wegen het meeste verkeer stil. Om 08:30 was de filelengte op de A-wegen volgens Rijkswaterstaat al afgenomen tot minder dan 200 km. Wanneer de N-wegen hierbij opgeteld worden kwam het totaal uit op zo'n 440 km.

Rond Schiphol is de situatie het penibelst, aangezien mensen die vandaag vliegen doorgaans niet eventjes hun reis omboeken of laten lopen. Er rijden vier treinen per uur tussen Amsterdam CS en Schiphol (in plaats van de gebruikelijke 25) als doekje voor het bloeden, doch we gokken dat diensten als Uber vandaag een gouden business hebben rond Schiphol. Op de foto boven het artikel ziet u de mensen die wél met de auto naar Schiphol kwamen

Helaas zijn de weergoden de spits vandaag niet heel gunstig gezind: in de band over het midden van Nederland valt flinke neerslag. Wie na 11:00 uur nog onderweg moet, raden we aan zeker niet de fiets te nemen, dan valt er tot 50 mm per uur. Voor de avond is de spitsverwachting - evenals in de ochtend - 'zwaar'. Dit is de een-na-hoogste categorie.